skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Do ciasta użyj mąki najwyższej jakości, szybko działających suchych drożdży, cukru (1 łyżeczka bez zjeżdżalni), lekko ciepłej wody, drobno zmielonej soli (Extra) i bezwonnego oleju roślinnego. Do nadzienia weź świeże pieczarki, w razie potrzeby można je zastąpić na przykład boczniakami lub kurkami, a także cebulą, czosnkiem, przyprawami i ziołami.
Krok 2:
Podgrzej wodę do ciepłej (około 30oC) i wlej do miski do wyrabiania ciasta. Aby aktywować drożdże, woda musi być ciepła, ale nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą. Następnie wlej suche szybko działające drożdże i cukier do miski i mieszając rozpuść luźne składniki w wodzie. Pamiętaj, że w wodzie nie powinny pozostać ziarna ani grudki. Odstaw miskę na 10-15 minut na zakwas.
Krok 3:
Po upływie czasu dodaj sól do miski i wlej bezzapachowy olej roślinny, który nada ciastu elastyczność. Ubij zawartość miski trzepaczką.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez sito. Z tego powodu mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące. Zacznij wprowadzać przesianą mąkę w częściach do przygotowanej części ciasta.
Krok 5:
Najpierw ugniataj ciasto łyżką w misce, a gdy masa jest zagęszczona i zebrana, rękami na stole roboczym przez 7 minut, wlewając mąkę. Ale nie zatykaj ciasta mąką. Ciasto powinno stać się miękkie i nie przyklejać się do dłoni. W zależności od jakości i mielenia mąki może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie. Zbierz ciasto w kulkę, wróć do miski, przykryj czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40-60 minut.
Krok 6:
W tym czasie zajmij się nadzieniem grzybowym. Grzyby opłucz pod wodą, w razie potrzeby usuń "spódnicę" i pokrój grzyby na talerze. Obierz cebulę i ząbki czosnku, opłucz pod wodą i pokrój cebulę na cienkie półpierścienie, czosnek na małe kostki.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie smaż pół pierścienia cebuli na rozgrzanym oleju do miękkości przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż go, aż będzie miał pyszny czosnkowy smak. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je, aż cała wilgoć wyparuje. Dopraw warzywa do smaku solą i pieprzem i jeszcze trochę podsmaż.
Krok 8:
W tym czasie ciasto musiało urosnąć. Obtocz wypoczęte ciasto i odstaw na kolejne 15 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik na 200 ° C.
Krok 9:
Po 15 minutach ponownie zmiażdż ciasto, weź 1/3 jego części, zwiń w kulkę i zwiń tę kulkę ciasta w podłużną tortillę. Zrób to samo z resztą ciasta. Na każdą tortillę ułóż nadzienie grzybowe.
Krok 10:
Zawiń każdą krawędź w kilka obrotów w kierunku środka. W ten sposób powstają chaczapuri w postaci "łodzi".
Krok 11:
Piecze się chaczapuri w stylu adżarskim z pieczarkami w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika. Gotowe chaczapuri natychmiast połóż na talerzu, posyp posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco. W razie potrzeby skórkę ciasta można posmarować kawałkiem masła.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g