chaczapuri po ajarsku z pieczarkami

pyszne ajar khachapuri w nowej wersji! Ta opcja gotowania słynnych gruzińskich łodzi z ciasta jest odpowiednia dla osób poszczących. Możesz eksperymentować z grzybami: w sezonie gotować wypieki ze świeżymi grzybami leśnymi, a zimą używać mrożonych.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 59 % 22 g
188 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Do ciasta użyj mąki najwyższej jakości, szybko działających suchych drożdży, cukru (1 łyżeczka bez zjeżdżalni), lekko ciepłej wody, drobno zmielonej soli (Extra) i bezwonnego oleju roślinnego. Do nadzienia weź świeże pieczarki, w razie potrzeby można je zastąpić na przykład boczniakami lub kurkami, a także cebulą, czosnkiem, przyprawami i ziołami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę do ciepłej (około 30oC) i wlej do miski do wyrabiania ciasta. Aby aktywować drożdże, woda musi być ciepła, ale nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą. Następnie wlej suche szybko działające drożdże i cukier do miski i mieszając rozpuść luźne składniki w wodzie. Pamiętaj, że w wodzie nie powinny pozostać ziarna ani grudki. Odstaw miskę na 10-15 minut na zakwas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu dodaj sól do miski i wlej bezzapachowy olej roślinny, który nada ciastu elastyczność. Ubij zawartość miski trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito. Z tego powodu mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące. Zacznij wprowadzać przesianą mąkę w częściach do przygotowanej części ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw ugniataj ciasto łyżką w misce, a gdy masa jest zagęszczona i zebrana, rękami na stole roboczym przez 7 minut, wlewając mąkę. Ale nie zatykaj ciasta mąką. Ciasto powinno stać się miękkie i nie przyklejać się do dłoni. W zależności od jakości i mielenia mąki może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie. Zbierz ciasto w kulkę, wróć do miski, przykryj czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 40-60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie zajmij się nadzieniem grzybowym. Grzyby opłucz pod wodą, w razie potrzeby usuń "spódnicę" i pokrój grzyby na talerze. Obierz cebulę i ząbki czosnku, opłucz pod wodą i pokrój cebulę na cienkie półpierścienie, czosnek na małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie smaż pół pierścienia cebuli na rozgrzanym oleju do miękkości przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż go, aż będzie miał pyszny czosnkowy smak. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je, aż cała wilgoć wyparuje. Dopraw warzywa do smaku solą i pieprzem i jeszcze trochę podsmaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie ciasto musiało urosnąć. Obtocz wypoczęte ciasto i odstaw na kolejne 15 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik na 200 ° C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 15 minutach ponownie zmiażdż ciasto, weź 1/3 jego części, zwiń w kulkę i zwiń tę kulkę ciasta w podłużną tortillę. Zrób to samo z resztą ciasta. Na każdą tortillę ułóż nadzienie grzybowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń każdą krawędź w kilka obrotów w kierunku środka. W ten sposób powstają chaczapuri w postaci "łodzi".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecze się chaczapuri w stylu adżarskim z pieczarkami w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika. Gotowe chaczapuri natychmiast połóż na talerzu, posyp posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco. W razie potrzeby skórkę ciasta można posmarować kawałkiem masła.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy