skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z kremem cytrynowym? Najpierw zrób krem, ponieważ musi ostygnąć. Odmierz niezbędne składniki do kremu. Skrobię można wziąć zarówno ziemniaczaną, jak i kukurydzianą.
Krok 2:
W małej misce trzepaczką ubij jajko z cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Dodaj skrobię do słodkiej masy jajecznej, mieszaj, aż znikną grudki.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla z grubym dnem, dodaj skórkę z cytryny. Podgrzej mleko prawie do wrzenia.
Krok 5:
Podczas intensywnego mieszania wlej część gorącego mleka do masy jajeczno-skrobiowej.
Krok 6:
Resztę mleka wróć do pieca. Wlej powstałą mieszaninę z miski z powrotem do gorącego mleka. Jednocześnie aktywnie mieszaj masę, aby mieszanina się zaparzyła i nie utworzyły się grudki.
Krok 7:
Na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Dzieje się to szybko. Gdy tylko pojawią się bąbelki, to znaczy krem zacznie się gotować, wyjmij patelnię z pieca.
Krok 8:
Dodaj masło i sok z cytryny do śmietany. Dobrze wymieszaj.
Krok 9:
To gęsty, bardzo aromatyczny, pyszny krem cytrynowy. Przykryj go folią spożywczą w kontakcie, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Pozostaw krem do ostygnięcia.
Krok 10:
Gdy krem ostygnie, przygotuj ciasto na ciasto. Weź bezwonny olej roślinny. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.
Krok 11:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do wygodnej szerokiej miski. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, dzięki czemu ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia i będzie puszyste i porowate.
Krok 12:
Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie. Czego używać podczas ubijania? Aby ułatwić proces, możesz użyć miksera, ale wystarczy zwykła trzepaczka. Tutaj nie jest to fundamentalne.
Krok 13:
Dodaj śmietanę i olej roślinny do mieszanki jajeczno-cukrowej, ponownie ubij.
Krok 14:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubij, aż znikną grudki.
Krok 15:
Powinno być gęste, jednorodne ciasto.
Krok 16:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę. Mam średnicę formy 22 cm.
Krok 17:
Przenieś Krem do torby do gotowania. Nałóż krem na ciasto w kształcie siatki. W takim przypadku lekko wciśnij końcówkę torby do gotowania w ciasto, aby krem znalazł się wewnątrz ciasta. Mam trochę kremu, położyłem go na dolnych paskach siatki.
Krok 18:
Między siatką kremu ułóż płatki migdałów.
Krok 19:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 40 minut na złoty kolor. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie ze środka ciasta na sucho, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Czas pieczenia może różnić się od wskazanego, więc skup się na cechach działania piekarnika.
Krok 20:
Gotowe ciasto ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g