ciasto z kremem cytrynowym

Prosty, bujny, pachnący, z delikatnym kremem! Ciasto z przewiewnym, porowatym miękiszem i cudownie aromatycznym kremem cytrynowym nie pozostawi obojętnym ani jednego miłośnika domowych wypieków. Delikatny dodatek cytrusów i chrupiące migdały nadają wyjątkowy smak. A przygotowanie jest bardzo proste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 58 % 33 g
313 kcal
IG: 9 / 6 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z kremem cytrynowym? Najpierw zrób krem, ponieważ musi ostygnąć. Odmierz niezbędne składniki do kremu. Skrobię można wziąć zarówno ziemniaczaną, jak i kukurydzianą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce trzepaczką ubij jajko z cukrem, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj skrobię do słodkiej masy jajecznej, mieszaj, aż znikną grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do rondla z grubym dnem, dodaj skórkę z cytryny. Podgrzej mleko prawie do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas intensywnego mieszania wlej część gorącego mleka do masy jajeczno-skrobiowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Resztę mleka wróć do pieca. Wlej powstałą mieszaninę z miski z powrotem do gorącego mleka. Jednocześnie aktywnie mieszaj masę, aby mieszanina się zaparzyła i nie utworzyły się grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Dzieje się to szybko. Gdy tylko pojawią się bąbelki, to znaczy krem zacznie się gotować, wyjmij patelnię z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masło i sok z cytryny do śmietany. Dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To gęsty, bardzo aromatyczny, pyszny krem cytrynowy. Przykryj go folią spożywczą w kontakcie, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Pozostaw krem do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy krem ostygnie, przygotuj ciasto na ciasto. Weź bezwonny olej roślinny. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do wygodnej szerokiej miski. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, dzięki czemu ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia i będzie puszyste i porowate.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie. Czego używać podczas ubijania? Aby ułatwić proces, możesz użyć miksera, ale wystarczy zwykła trzepaczka. Tutaj nie jest to fundamentalne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj śmietanę i olej roślinny do mieszanki jajeczno-cukrowej, ponownie ubij.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubij, aż znikną grudki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Powinno być gęste, jednorodne ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę. Mam średnicę formy 22 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś Krem do torby do gotowania. Nałóż krem na ciasto w kształcie siatki. W takim przypadku lekko wciśnij końcówkę torby do gotowania w ciasto, aby krem znalazł się wewnątrz ciasta. Mam trochę kremu, położyłem go na dolnych paskach siatki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Między siatką kremu ułóż płatki migdałów.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 40 minut na złoty kolor. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie ze środka ciasta na sucho, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Czas pieczenia może różnić się od wskazanego, więc skup się na cechach działania piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowe ciasto ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy