skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne bułeczki z kruszonką-kruszonką cukierniczą, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miarki, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 3:
Wlej jedną łyżeczkę suchych, szybko działających drożdży do kubka.
Krok 4:
Wlej trzy łyżki mąki pszennej do kubka.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku, a następnie umieść go w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże na piętnaście minut.
Krok 6:
Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski, a następnie wlej do niego sól do smaku.
Krok 7:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 8:
Wlej pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 9:
Wlej ciasto z aktywowanymi drożdżami do miski z masą jajeczno-maślaną i wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.
Krok 10:
W częściach przesiać do miski z płynną podstawą czterysta dwadzieścia pięć gramów mąki pszennej i wlać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 11:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zagniataj ciasto, które następnie zagniatamy rękami przez siedem minut.
Krok 12:
Zagniecione do pożądanej konsystencji zbieramy ciasto w bryłę.
Krok 13:
Włóż ciasto do miski, a następnie posmaruj je niewielką ilością oleju roślinnego i przykryj ręcznikiem od góry, aby usunąć go w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.
Krok 14:
Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole, po czym ugniatamy i formujemy.
Krok 15:
Ciasto dzielimy na dziesięć identycznych kawałków, które następnie zwijamy w bułki i układamy na stole.
Krok 16:
Smarujemy dno szklanki odpowiedniej wielkości olejem roślinnym i dociskamy ją do każdej bułki, po czym lekko przewijamy szklankę.
Krok 17:
Wykonujemy małe nacięcia na każdym kawałku ciasta nożem i układamy je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
Krok 18:
Połóż jedną łyżeczkę dżemu lub dżemu na środku każdego przedmiotu obrabianego do smaku i wyjmij na dwadzieścia minut, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu.
Krok 19:
Zaczynamy przygotowywać kruszonkę cukierniczą i wkładamy do małej miski jedną łyżkę mąki, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki zmiękczonego masła i dobrze mieszamy wszystkie składniki, a następnie wyjmujemy miskę do zamrażarki.
Krok 20:
Po upływie czasu smarujemy bułeczki ubitym żółtkiem z dwiema łyżkami mleka.
Krok 21:
Posyp bułki na wierzchu przygotowanym kruszonką cukierniczą i włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni, aby upiec bułki.
Krok 22:
Po dwudziestu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i układamy ugotowane bułki na talerzu.
Krok 23:
Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
słodkie domowe bułeczki, zwiewne ciasto na bułki jak puch! Ulubiony i bardzo prosty przepis na bułki mleczne! Kiedy po raz pierwszy ugotowałem takie ciasto z dżemem, moja rodzina była zachwycona Muffin okazał się bujny w miarę słodki! Te moje magiczne bułeczki są jak puch lekkie, bujne niezwykle miękkie, gospodarstwo domowe zjadło wszystko bez reszty i natychmiast poprosiło o suplementy! Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się na przepis na bułki, radzę ci zrobić to ciasto na herbatę w pośpiechu w piekarniku! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g