maślane bułeczki z dżemem i kruszonką

słodkie wypieki z maślanego ciasta drożdżowego w pośpiechu! Idealny przepis na przygotowanie bułek maślanych z dżemem lub dżemem do własnych upodobań i okruchów ciasta do dekoracji wypieków, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 73 % 44 g
274 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne bułeczki z kruszonką-kruszonką cukierniczą, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miarki, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę suchych, szybko działających drożdży do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trzy łyżki mąki pszennej do kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku, a następnie umieść go w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże na piętnaście minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski, a następnie wlej do niego sól do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto z aktywowanymi drożdżami do miski z masą jajeczno-maślaną i wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W częściach przesiać do miski z płynną podstawą czterysta dwadzieścia pięć gramów mąki pszennej i wlać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zagniataj ciasto, które następnie zagniatamy rękami przez siedem minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniecione do pożądanej konsystencji zbieramy ciasto w bryłę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do miski, a następnie posmaruj je niewielką ilością oleju roślinnego i przykryj ręcznikiem od góry, aby usunąć go w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole, po czym ugniatamy i formujemy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto dzielimy na dziesięć identycznych kawałków, które następnie zwijamy w bułki i układamy na stole.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smarujemy dno szklanki odpowiedniej wielkości olejem roślinnym i dociskamy ją do każdej bułki, po czym lekko przewijamy szklankę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wykonujemy małe nacięcia na każdym kawałku ciasta nożem i układamy je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż jedną łyżeczkę dżemu lub dżemu na środku każdego przedmiotu obrabianego do smaku i wyjmij na dwadzieścia minut, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zaczynamy przygotowywać kruszonkę cukierniczą i wkładamy do małej miski jedną łyżkę mąki, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki zmiękczonego masła i dobrze mieszamy wszystkie składniki, a następnie wyjmujemy miskę do zamrażarki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po upływie czasu smarujemy bułeczki ubitym żółtkiem z dwiema łyżkami mleka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp bułki na wierzchu przygotowanym kruszonką cukierniczą i włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni, aby upiec bułki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po dwudziestu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i układamy ugotowane bułki na talerzu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

słodkie domowe bułeczki, zwiewne ciasto na bułki jak puch! Ulubiony i bardzo prosty przepis na bułki mleczne! Kiedy po raz pierwszy ugotowałem takie ciasto z dżemem, moja rodzina była zachwycona Muffin okazał się bujny w miarę słodki! Te moje magiczne bułeczki są jak puch lekkie, bujne niezwykle miękkie, gospodarstwo domowe zjadło wszystko bez reszty i natychmiast poprosiło o suplementy! Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się na przepis na bułki, radzę ci zrobić to ciasto na herbatę w pośpiechu w piekarniku! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy