Samsa z ciasta francuskiego z uzbeckim mięsem jagnięcym

obfite wypieki z soczystym nadzieniem mięsnym! Wspaniały przepis na przygotowanie idealnej samsy z nadzieniem z mielonego mięsa jagnięcego i cebuli z przyprawami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 59 % 23 g
191 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznej samsy z uzbeckiego ciasta francuskiego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego jedną łyżeczkę soli, wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać do miski pięćset pięćdziesiąt gramów mąki pszennej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zagnieść ciasto w misce rękami do pożądanej konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do miski, po czym pokrywamy górę ręcznikiem, usuwamy go w ciepłe miejsce na dwadzieścia do trzydziestu minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj trzysta gramów cebuli i włóż do głębokiej miski, a następnie dodaj sól, zirę, kolendrę i mieszankę papryki do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze ugniataj cebulę w misce za pomocą tłuczka, aż pojawi się sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pięćset gramów posiekanego mięsa jagnięcego do miski z cebulą i przyprawami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie pozwól ugotowanemu nadzieniu parzyć przez około dwadzieścia minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej niewielką ilość mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy i kroimy na dwie części, po czym każdą część ciasta rozwałkujemy na cienkie ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ugotowane tortille roztopionym masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwijamy ciasta w gęste bułki i dociskamy ich krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój bułki na kawałki o pożądanym rozmiarze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lekko ściśnij każdy wycięty kawałek rolki i połóż na desce do krojenia, a następnie włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu rozwałkuj każdy kawałek bułki na cienką tortillę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż pełną łyżkę gotowanego nadzienia mięsnego na każdym tortilli.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze połącz krawędzie każdego ciasta z nadzieniem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Formujemy samsę i układamy szwem w dół na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj samsę ubitym żółtkiem na wierzchu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp samsę nasionami sezamu według własnych upodobań i wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pieczemy samsę w piekarniku przez trzydzieści minut, aż pojawi się złoty kolor, po czym wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i rozprowadzamy ugotowaną samsę na talerzu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

idealna Samsa z mięsem jagnięcym. Cóż, bardzo prosty przepis na pikantne wypieki, pyszne, szybkie, chrupiące ciasto francuskie na samsę w piekarniku! Najbardziej apetyczna, bujna, delikatna i satysfakcjonująca – oryginalna uzbecka Samsa! Dla wszystkich, którzy chcą spróbować niezwykle smacznych wypieków mięsnych, proponuję najlepszą opcję-to przepis na samsę z mięsem! Przygotowuje się łatwo,więc nikt nie sprawi trudności. Ciasto na prawdziwą samsę z mieloną jagnięciną powinno być wyjątkowe i zawsze kruche. Przepis na taką samsę jest prosty i niedrogi. Uzbecka Samsa, przepis na gotowanie w zwykłym domowym piekarniku, z pewnością podbije wszystkich Twoich gości! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal / 100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy