skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznej samsy z uzbeckiego ciasta francuskiego.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego jedną łyżeczkę soli, wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Przesiać do miski pięćset pięćdziesiąt gramów mąki pszennej.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Dobrze zagnieść ciasto w misce rękami do pożądanej konsystencji.
Krok 6:
Zbieramy ciasto w bryłę i wkładamy do miski, po czym pokrywamy górę ręcznikiem, usuwamy go w ciepłe miejsce na dwadzieścia do trzydziestu minut.
Krok 7:
Drobno posiekaj trzysta gramów cebuli i włóż do głębokiej miski, a następnie dodaj sól, zirę, kolendrę i mieszankę papryki do smaku.
Krok 8:
Dobrze ugniataj cebulę w misce za pomocą tłuczka, aż pojawi się sok.
Krok 9:
Włóż pięćset gramów posiekanego mięsa jagnięcego do miski z cebulą i przyprawami.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie pozwól ugotowanemu nadzieniu parzyć przez około dwadzieścia minut.
Krok 11:
Wlej niewielką ilość mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy i kroimy na dwie części, po czym każdą część ciasta rozwałkujemy na cienkie ciasta.
Krok 12:
Posmaruj ugotowane tortille roztopionym masłem.
Krok 13:
Zwijamy ciasta w gęste bułki i dociskamy ich krawędzie.
Krok 14:
Pokrój bułki na kawałki o pożądanym rozmiarze.
Krok 15:
Lekko ściśnij każdy wycięty kawałek rolki i połóż na desce do krojenia, a następnie włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.
Krok 16:
Po upływie czasu rozwałkuj każdy kawałek bułki na cienką tortillę.
Krok 17:
Rozłóż pełną łyżkę gotowanego nadzienia mięsnego na każdym tortilli.
Krok 18:
Dobrze połącz krawędzie każdego ciasta z nadzieniem.
Krok 19:
Formujemy samsę i układamy szwem w dół na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
Krok 20:
Posmaruj samsę ubitym żółtkiem na wierzchu.
Krok 21:
Posyp samsę nasionami sezamu według własnych upodobań i wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 22:
Pieczemy samsę w piekarniku przez trzydzieści minut, aż pojawi się złoty kolor, po czym wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i rozprowadzamy ugotowaną samsę na talerzu.
Krok 23:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
idealna Samsa z mięsem jagnięcym. Cóż, bardzo prosty przepis na pikantne wypieki, pyszne, szybkie, chrupiące ciasto francuskie na samsę w piekarniku! Najbardziej apetyczna, bujna, delikatna i satysfakcjonująca – oryginalna uzbecka Samsa! Dla wszystkich, którzy chcą spróbować niezwykle smacznych wypieków mięsnych, proponuję najlepszą opcję-to przepis na samsę z mięsem! Przygotowuje się łatwo,więc nikt nie sprawi trudności. Ciasto na prawdziwą samsę z mieloną jagnięciną powinno być wyjątkowe i zawsze kruche. Przepis na taką samsę jest prosty i niedrogi. Uzbecka Samsa, przepis na gotowanie w zwykłym domowym piekarniku, z pewnością podbije wszystkich Twoich gości! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal / 100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g