ciasto mięsne z maślanego ciasta drożdżowego

delikatne i satysfakcjonujące wypieki z soczystym nadzieniem! Udany przepis na przygotowanie pachnącego ciasta z ciasta maślanego z nadzieniem z mielonego mięsa, cebuli i papryki, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 56 % 24 g
224 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasto maślane z nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody i sto pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski objętościowej w równych proporcjach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżkę cukru do miski i włóż do niej piętnaście gramów świeżych drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż trzy łyżki mąki do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jedno jajko kurze do małej miski, a następnie wlej do niego jedną łyżeczkę soli i dobrze rozbijając nici białkowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszaninę jajek do miski z ciastem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiać do miski z ciastem czterysta gramów mąki pszennej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zagniataj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze zagnieść ciasto w misce rękami przez pięć do siedmiu minut i zebrać je w grudkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do miski i posmaruj je odrobiną oleju roślinnego na wierzchu, a następnie przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce, aby rozłożyć się na godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię i umieść go na kuchence, a następnie włóż do niego trzysta gramów mielonego mięsa według własnych upodobań i smaż, mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pocieramy jedną główkę cebuli na grubej tarce, po czym wkładamy ją na patelnię i smażymy z mięsem mielonym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój jedną paprykę w drobną kostkę, a następnie włóż ją na patelnię i smaż przez około dwie minuty na wysokim ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej sól, chmiel-suneli, kolendrę, mieszankę papryki na patelnię do smaku i wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zmniejsz ogień kuchenki do minimum i przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso mielone przez około dziesięć minut, aż będzie całkowicie ugotowane.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż mięso mielone do głębokiej miski, a następnie dodaj do niej dwie łyżki tłuczonych ziemniaków i wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy na grubą tortillę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na dużą prostokątną tortillę o grubości dwóch do trzech milimetrów.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż wymaganą ilość przygotowanego nadzienia na dużej krawędzi ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj nadzienie ciastem, które następnie naprawiamy i dobrze sklejamy jego krawędzie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przekręć ciasto i równomiernie rozłóż pozostałe nadzienie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ponownie dwukrotnie przekręcamy ciasto z nadzieniem i dobrze wypełniamy jego krawędzie, po czym wykonujemy nacięcia nożem wzdłuż krawędzi ciasta co półtora centymetra.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zawijamy ciasto w gęstą rolkę i dobrze sklejamy jego krawędzie, a następnie bardzo ostrożnie przesuwamy je szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem i formujemy ciasto, po czym usuwamy w ciepłe miejsce, aby rozłożyć się na czterdzieści minut.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po upływie czasu smarujemy ciasto ubitym z niewielką ilością mleka żółtkiem, po czym do smaku posypujemy je sezamem i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Pieczemy ciasto przez około czterdzieści minut, aż pojawi się złoty kolor, po czym wyjmujemy je z piekarnika i kładziemy na blacie.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

idealne ciasto z mięsem w piekarniku, prosty, pyszny przepis na ciasto na świąteczny stół! Zaskocz i rozpieszczaj swoich gości, traktując ich idealnym ciastem mięsnym! Kiedy zwykłe wypieki się nudzą i chcesz czegoś szczególnie domowego, aromatycznego, polecam upieczenie w piekarniku tego rumianego, przewiewnego i nienagannie pysznego ciasta z mięsem według mojego osobistego przepisu na ciasto. Tak delikatne i soczyste w środku ciasto mięsne przewyższa wszystkie znane pizze pod względem właściwości smakowych. Zrób to, aby uzyskać ogromną przyjemność ze wspaniałych domowych wypieków! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy