skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasto maślane z nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody i sto pięćdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski objętościowej w równych proporcjach.
Krok 3:
Wlej jedną łyżkę cukru do miski i włóż do niej piętnaście gramów świeżych drożdży.
Krok 4:
Włóż trzy łyżki mąki do miski.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.
Krok 6:
Wlej pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski z ciastem.
Krok 7:
Rozbij jedno jajko kurze do małej miski, a następnie wlej do niego jedną łyżeczkę soli i dobrze rozbijając nici białkowe.
Krok 8:
Wlej mieszaninę jajek do miski z ciastem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 9:
Przesiać do miski z ciastem czterysta gramów mąki pszennej.
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce zgodnie z ruchem wskazówek zegara i zagniataj ciasto.
Krok 11:
Dobrze zagnieść ciasto w misce rękami przez pięć do siedmiu minut i zebrać je w grudkę.
Krok 12:
Włóż ciasto do miski i posmaruj je odrobiną oleju roślinnego na wierzchu, a następnie przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce, aby rozłożyć się na godzinę.
Krok 13:
Wlej dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię i umieść go na kuchence, a następnie włóż do niego trzysta gramów mielonego mięsa według własnych upodobań i smaż, mieszając.
Krok 14:
Pocieramy jedną główkę cebuli na grubej tarce, po czym wkładamy ją na patelnię i smażymy z mięsem mielonym.
Krok 15:
Pokrój jedną paprykę w drobną kostkę, a następnie włóż ją na patelnię i smaż przez około dwie minuty na wysokim ogniu.
Krok 16:
Wlej sól, chmiel-suneli, kolendrę, mieszankę papryki na patelnię do smaku i wymieszaj.
Krok 17:
Zmniejsz ogień kuchenki do minimum i przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso mielone przez około dziesięć minut, aż będzie całkowicie ugotowane.
Krok 18:
Włóż mięso mielone do głębokiej miski, a następnie dodaj do niej dwie łyżki tłuczonych ziemniaków i wymieszaj.
Krok 19:
Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy na grubą tortillę.
Krok 20:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na dużą prostokątną tortillę o grubości dwóch do trzech milimetrów.
Krok 21:
Rozłóż wymaganą ilość przygotowanego nadzienia na dużej krawędzi ciasta.
Krok 22:
Przykryj nadzienie ciastem, które następnie naprawiamy i dobrze sklejamy jego krawędzie.
Krok 23:
Przekręć ciasto i równomiernie rozłóż pozostałe nadzienie.
Krok 24:
Ponownie dwukrotnie przekręcamy ciasto z nadzieniem i dobrze wypełniamy jego krawędzie, po czym wykonujemy nacięcia nożem wzdłuż krawędzi ciasta co półtora centymetra.
Krok 25:
Zawijamy ciasto w gęstą rolkę i dobrze sklejamy jego krawędzie, a następnie bardzo ostrożnie przesuwamy je szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem i formujemy ciasto, po czym usuwamy w ciepłe miejsce, aby rozłożyć się na czterdzieści minut.
Krok 26:
Po upływie czasu smarujemy ciasto ubitym z niewielką ilością mleka żółtkiem, po czym do smaku posypujemy je sezamem i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni.
Krok 27:
Pieczemy ciasto przez około czterdzieści minut, aż pojawi się złoty kolor, po czym wyjmujemy je z piekarnika i kładziemy na blacie.
Krok 28:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
idealne ciasto z mięsem w piekarniku, prosty, pyszny przepis na ciasto na świąteczny stół! Zaskocz i rozpieszczaj swoich gości, traktując ich idealnym ciastem mięsnym! Kiedy zwykłe wypieki się nudzą i chcesz czegoś szczególnie domowego, aromatycznego, polecam upieczenie w piekarniku tego rumianego, przewiewnego i nienagannie pysznego ciasta z mięsem według mojego osobistego przepisu na ciasto. Tak delikatne i soczyste w środku ciasto mięsne przewyższa wszystkie znane pizze pod względem właściwości smakowych. Zrób to, aby uzyskać ogromną przyjemność ze wspaniałych domowych wypieków! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g