ciasteczka z pestkami dyni, słonecznika, lnu i sezamu

pyszne, chrupiące, pożywne ciasteczka. Co może być smaczniejszego niż domowe ciasteczka? Tylko ciasteczka z różnymi nasionami. Przygotowanie jest proste i szybkie. Ale bądź ostrożny! Ciasteczka są błyskawicznie zmiatane. W galetach jest minimum cukru. Ale to nie wpływa na smak. Nasiona to prawdziwy magazyn narzędzi. Sprawiają, że pieczenie jest bardziej pożywne. Herbatniki z ziarnami słonecznika dodadzą ci energii przez długi czas.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 50 % 33 g
377 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę. Robimy to, aby usunąć różne obce cząstki. Polecam nie zaniedbywać tego procesu. Zajmuje to dosłownie minutę lub dwie, ale jakość pieczenia znacznie się poprawia. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól do mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie w osobnej misce wymieszaj olej roślinny i wrzącą wodę. Możesz wziąć olej słonecznikowy, możesz wziąć olej słonecznikowy. Następnie dodaj tę mieszaninę do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmieniamy suche i płynne składniki. Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki, maślany. Praca z nim jest bardzo przyjemna. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta. Polecam od razu rozwałkować na pergaminie lub silikonowej macie do pieczenia. Więc nie musisz perklaad ciasteczka, spędzać na tym czas. Grubość ciasta nie przekracza 0,5 cm. Posmaruj ubitym jajkiem. Pomoże to bardziej niezawodnie "przymocować" nasiona do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozsyp nasiona. Wsypałam nasiona lnu, sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni. Możesz oczywiście zrobić z jednym rodzajem nasion. To kwestia gustu. Aby naprawić nasiona, delikatnie rozwałkuj ponownie wałkiem do ciasta. Powierzchnia zostanie wypoziomowana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy ciasteczka do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Oto ciasteczka i gotowe. Możesz podać do stołu.

te ciasteczka dobrze pasują do herbaty, kawy. Świetnie komponuje się z ciepłym mlekiem. To także świetna pożywna przekąska.

liczbę nasion można regulować samodzielnie. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.

nasiona w razie potrzeby można zastąpić suchymi ziołami, takimi jak bazylia, koperek. Takie ciasteczka można chrupać nie tylko herbatą, ale także zupą.

a można posypać przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g

Podobne przepisy