skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę. Robimy to, aby usunąć różne obce cząstki. Polecam nie zaniedbywać tego procesu. Zajmuje to dosłownie minutę lub dwie, ale jakość pieczenia znacznie się poprawia. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól do mąki.
Krok 2:
Następnie w osobnej misce wymieszaj olej roślinny i wrzącą wodę. Możesz wziąć olej słonecznikowy, możesz wziąć olej słonecznikowy. Następnie dodaj tę mieszaninę do mąki.
Krok 3:
Zmieniamy suche i płynne składniki. Zagnieść ciasto. Okazuje się miękki, maślany. Praca z nim jest bardzo przyjemna. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta. Polecam od razu rozwałkować na pergaminie lub silikonowej macie do pieczenia. Więc nie musisz perklaad ciasteczka, spędzać na tym czas. Grubość ciasta nie przekracza 0,5 cm. Posmaruj ubitym jajkiem. Pomoże to bardziej niezawodnie "przymocować" nasiona do ciasta.
Krok 5:
Rozsyp nasiona. Wsypałam nasiona lnu, sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni. Możesz oczywiście zrobić z jednym rodzajem nasion. To kwestia gustu. Aby naprawić nasiona, delikatnie rozwałkuj ponownie wałkiem do ciasta. Powierzchnia zostanie wypoziomowana.
Krok 6:
Wysyłamy ciasteczka do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Oto ciasteczka i gotowe. Możesz podać do stołu.
te ciasteczka dobrze pasują do herbaty, kawy. Świetnie komponuje się z ciepłym mlekiem. To także świetna pożywna przekąska.
liczbę nasion można regulować samodzielnie. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
nasiona w razie potrzeby można zastąpić suchymi ziołami, takimi jak bazylia, koperek. Takie ciasteczka można chrupać nie tylko herbatą, ale także zupą.
a można posypać przyprawami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g