skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć schłodzony filet z kurczaka, ale jeśli nadal masz zamrożony produkt, rozmrażaj go powoli na dolnej półce lodówki - wtedy filet nie wyschnie podczas gotowania.
Krok 2:
Filety umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój wzdłuż na paski o grubości 1-1, 5 cm.
Krok 3:
Dodaj sól, pieprz do śmietany. Oprócz czarnego pieprzu możesz użyć dowolnych przypraw z kurczakiem.
Krok 4:
Marynuj filety przez co najmniej 30 minut. Jeszcze lepiej, jeśli możesz zostawić kurczaka w lodówce na 2 godziny lub dłużej. Mięso tylko na tym skorzysta: zostanie nasycone przyprawami i stanie się bardzo delikatne.
Krok 5:
Pokrój lekko suchy (wczorajszy) niesłodzony bochenek na dowolne kawałki i posiekaj w blenderze.
Krok 6:
Dostaniesz bułkę tartą. Jest o wiele smaczniejszy niż gotowa bułka tarta. W razie potrzeby możesz dodać do niego swoje ulubione przyprawy, ser.
Krok 7:
Kawałki marynowanego fileta zwiń w bułkę tartą.
Krok 8:
Ułóż panierowane filety na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Możesz przykryć blachę do pieczenia specjalną silikonową matą do pieczenia (w tym przypadku nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia). Nie zapomnij wcześniej włączyć piekarnika, aby miał czas na rozgrzanie. Ustawiam odpowiednią temperaturę i zwykle czekam 10-15 minut.
Krok 9:
Piec rozgrzany piekarnik w temperaturze 190-200 stopni przez około 25-30 minut, aż będzie lekko rumiany. W tym czasie kurczak będzie gotowy i pozostanie soczysty. Pamiętaj, że jeśli kurczak zostanie prześwietlony, będzie suchy. Pod koniec gotowania na 5-8 minut możesz przestawić blachę do pieczenia na górnym poziomie, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Smacznego!
przyprawy i marynatę można zmienić na ulubione lub stworzyć własne.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g