bajgle na mleku z makiem i sezamem

najdelikatniejsze bajgle z nadzieniem i bez - świetny dodatek do stołu! Pyszne bułeczki. Dziś są popularne w wielu krajach, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, i nic dziwnego, że są piękne zarówno same w sobie, jak i nadziewane. W klasycznej wersji takie bajgle podaje się z miękkim twarogiem i lekko soloną rybą. Spróbuj I ty.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 68 % 40 g
278 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne nam składniki, + nadal potrzebujemy 1 białka do smarowania i opcjonalnie sezamu, maku, nasion do posypania bajgli

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku (mleko powinno być dokładnie ciepłe, a nie gorące!!) rozcieńczyć drożdże, dodać 1 łyżkę. l. cukier i pozostawić na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i dwa jajka do mleka, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę. sól, dobrze wymieszaj, aby sól rozeszła się po mące. W środku robimy dziurę i dodajemy mieszankę mleka. Zagnieść ciasto. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, mąka może być potrzebna mniej więcej, skup się na cieście, powinno być miękkie i trochę lepkie, ale nie płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniecione ciasto należy dobrze zagnieść. Zagniatamy przez 7-10 minut, ciasto powinno być gładkie i delikatne, bardzo miękkie i przyjemne. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przez 40-60 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy ciasto i..

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel na równe części, podzieliłem na 15 Kolobok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz tworzymy bajgle. Istnieją dwa sposoby, po pierwsze, robimy dziurę palcem w środku Koloboka, a następnie przewijamy rękami, zwiększając w ten sposób otwór.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto taki bajgiel.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ale podoba mi się drugi i prostszy sposób, zwijamy każdą Kolobok w wici.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Łączymy końce wici, upewniamy się, że są dobrze przymocowane, aby nie rozlepiły się podczas gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw uformowane bajgle, aby rosły przez 15 minut. Nie potrzebujemy szczególnie dużego podnoszenia. Tymczasem na kuchence doprowadzamy wodę do wrzenia w rondlu i podgrzewamy piekarnik do 220 C. Lepiej wziąć patelnię, jeśli jest niska, ale szeroka. Dodaj cukier do wody na 4 litry wody Około 1 łyżki. l cukier bez zjeżdżalni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy woda się zagotuje, wysyłamy do niej nasze bajgle, kilka sztuk na raz (jeśli pozwalają na to rozmiary) i gotujemy przez 1-2 minuty, podczas gotowania wskazane jest odwrócenie bajgli. Woda powinna się całkowicie zagotować-bardzo mało, ogrzewanie powinno być minimalne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugotowane bułeczki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Obwarzanki smarujemy białkiem i w razie potrzeby posypujemy makiem, sezamem itp. temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 C i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe bułeczki ostudzić i podawać. Smacznego.

bajgle bardzo mi się podobały, są bardzo delikatne i przewiewne. Bardzo podobała mi się technologia gotowania, o ile zrozumiałem, bułeczki są gotowane we wrzącej wodzie, aby przestały rosnąć, ale nie jestem tego całkowicie pewien. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem drożdże to za dużo, nie słychać ich w gotowych bułeczkach, ale jak dla mnie to 15 g wystarczy, pod warunkiem, że drożdże są świeże.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy