skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne nam składniki, + nadal potrzebujemy 1 białka do smarowania i opcjonalnie sezamu, maku, nasion do posypania bajgli
Krok 2:
W ciepłym mleku (mleko powinno być dokładnie ciepłe, a nie gorące!!) rozcieńczyć drożdże, dodać 1 łyżkę. l. cukier i pozostawić na 5 minut.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny i dwa jajka do mleka, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj 1 łyżeczkę. sól, dobrze wymieszaj, aby sól rozeszła się po mące. W środku robimy dziurę i dodajemy mieszankę mleka. Zagnieść ciasto. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, mąka może być potrzebna mniej więcej, skup się na cieście, powinno być miękkie i trochę lepkie, ale nie płynne.
Krok 5:
Zagniecione ciasto należy dobrze zagnieść. Zagniatamy przez 7-10 minut, ciasto powinno być gładkie i delikatne, bardzo miękkie i przyjemne. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przez 40-60 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 6:
Ugniatamy ciasto i..
Krok 7:
Podziel na równe części, podzieliłem na 15 Kolobok.
Krok 8:
Teraz tworzymy bajgle. Istnieją dwa sposoby, po pierwsze, robimy dziurę palcem w środku Koloboka, a następnie przewijamy rękami, zwiększając w ten sposób otwór.
Krok 9:
Oto taki bajgiel.
Krok 10:
Ale podoba mi się drugi i prostszy sposób, zwijamy każdą Kolobok w wici.
Krok 11:
Łączymy końce wici, upewniamy się, że są dobrze przymocowane, aby nie rozlepiły się podczas gotowania.
Krok 12:
Pozostaw uformowane bajgle, aby rosły przez 15 minut. Nie potrzebujemy szczególnie dużego podnoszenia. Tymczasem na kuchence doprowadzamy wodę do wrzenia w rondlu i podgrzewamy piekarnik do 220 C. Lepiej wziąć patelnię, jeśli jest niska, ale szeroka. Dodaj cukier do wody na 4 litry wody Około 1 łyżki. l cukier bez zjeżdżalni.
Krok 13:
Gdy woda się zagotuje, wysyłamy do niej nasze bajgle, kilka sztuk na raz (jeśli pozwalają na to rozmiary) i gotujemy przez 1-2 minuty, podczas gotowania wskazane jest odwrócenie bajgli. Woda powinna się całkowicie zagotować-bardzo mało, ogrzewanie powinno być minimalne.
Krok 14:
Ugotowane bułeczki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze do pieczenia.
Krok 15:
Obwarzanki smarujemy białkiem i w razie potrzeby posypujemy makiem, sezamem itp. temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 C i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.
Krok 16:
Gotowe bułeczki ostudzić i podawać. Smacznego.
bajgle bardzo mi się podobały, są bardzo delikatne i przewiewne. Bardzo podobała mi się technologia gotowania, o ile zrozumiałem, bułeczki są gotowane we wrzącej wodzie, aby przestały rosnąć, ale nie jestem tego całkowicie pewien. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem drożdże to za dużo, nie słychać ich w gotowych bułeczkach, ale jak dla mnie to 15 g wystarczy, pod warunkiem, że drożdże są świeże.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g