proste bułeczki mleczne na suchych drożdżach
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrzebne produkty
Krok 2:
Rozpuść drożdże i cukier w 100 ml ciepłego mleka. Pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się piana.
Krok 3:
Dodaj mąkę, sól, pozostałe mleko, jajka, masło (lub tłuszcz) i zagnieść gładkie ciasto. Włóż do głębokiej miski, dokręć folią i pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi się, około 1 godziny.
Krok 4:
Zagnieść gotowe ciasto, podzielić na 15 części, ułożyć w wyłożonej pergaminem (lub natłuszczonej) formie (mam 35*25), pozostawić na 30 minut, przykryty ręcznikiem. Posmaruj zbliżone bułki żółtkiem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25-30 minut.
Krok 5:
Nasze bułeczki są gotowe !
smacznego !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g