skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Ciasto filo można przygotować zarówno w domu, jak i kupić w sklepie, co znacznie uprości proces pieczenia. Do nadzienia użyj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów. Ponadto do gotowania wirowania potrzebne będą masło, ser śmietankowy i sezam do dekoracji. Ser śmietankowy należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinien być miękki.
Krok 2:
Rozmrozić zamrożone ciasto w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, po czym delikatnie je rozpakować i przykryć wilgotnym ręcznikiem. Również podczas pracy ciasto musi być stale przykryte wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschło.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj nadzienie serowe. Włóż ser śmietankowy do pojemnika. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski na ser śmietankowy, doprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać. Ilość soli i pieprzu jest lepiej określona przez smak, koncentrując się na ostrości i słoności sera.
Krok 4:
W małej kadzi włóż masło i rozpuść je na średnim ogniu, nie doprowadzając masła do wrzenia.
Krok 5:
Weź pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj go pędzelkiem do ciasta roztopionym masłem. Odsuwając się nieco od krawędzi, połóż 1/3 nadzienia serowego wzdłuż dłuższego boku arkusza ciasta. Luźną krawędzią ciasta przykryj nadzienie i zwiń ciasto w bułkę. Jednocześnie, podczas formowania bułki, ostrożnie zamknij boki ciasta, aby nadzienie nie wyszło podczas pieczenia.
Krok 6:
Skręć uformowaną rolkę ślimakiem. Zrób to samo z dwoma kolejnymi arkuszami ciasta. Powstałe wirówki z serem włożyć do naczynia do pieczenia i na wierzch posmarować pozostałym roztopionym masłem. Do dekoracji posyp sezamem na wierzchu.
Krok 7:
Włóż formę z wirówkami do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz przez 25-30 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g