wirówki z serem

chrupiące, przewiewne wypieki z najdelikatniejszym nadzieniem serowym! To pieczenie po prostu rozpływa się w ustach! A wszystko dzięki niezwykłemu najcieńszemu testowi filo. Arkusze tego ciasta są jak nieważkie arkusze papirusu, są bardzo cienkie i łatwo się rozrywają. Ale wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 12 g
tłuszcze 81 % 56 g
węglowodany 1 % 1 g
550 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Ciasto filo można przygotować zarówno w domu, jak i kupić w sklepie, co znacznie uprości proces pieczenia. Do nadzienia użyj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów. Ponadto do gotowania wirowania potrzebne będą masło, ser śmietankowy i sezam do dekoracji. Ser śmietankowy należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinien być miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić zamrożone ciasto w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, po czym delikatnie je rozpakować i przykryć wilgotnym ręcznikiem. Również podczas pracy ciasto musi być stale przykryte wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotuj nadzienie serowe. Włóż ser śmietankowy do pojemnika. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski na ser śmietankowy, doprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać. Ilość soli i pieprzu jest lepiej określona przez smak, koncentrując się na ostrości i słoności sera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej kadzi włóż masło i rozpuść je na średnim ogniu, nie doprowadzając masła do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj go pędzelkiem do ciasta roztopionym masłem. Odsuwając się nieco od krawędzi, połóż 1/3 nadzienia serowego wzdłuż dłuższego boku arkusza ciasta. Luźną krawędzią ciasta przykryj nadzienie i zwiń ciasto w bułkę. Jednocześnie, podczas formowania bułki, ostrożnie zamknij boki ciasta, aby nadzienie nie wyszło podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skręć uformowaną rolkę ślimakiem. Zrób to samo z dwoma kolejnymi arkuszami ciasta. Powstałe wirówki z serem włożyć do naczynia do pieczenia i na wierzch posmarować pozostałym roztopionym masłem. Do dekoracji posyp sezamem na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż formę z wirówkami do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz przez 25-30 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy