Khachapuri Megrelian na drożdżach

Niezwykle pyszna pyszna tortilla serowa ! Delikatne ciasto i stopiony ser suluguni to pyszne chaczapuri w stylu megrelskim! Złote domowe wypieki są obfite, aromatyczne, bardzo, bardzo serowe. Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Zjedzony do miękiszu. Koniecznie spróbuj. Prawdziwe jedzenie!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 48 % 23 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki określone w przepisie na ciasto. Podgrzej przefiltrowaną wodę. Powinien być ciepły (nie wyższy niż 40 stopni), a nie palący gorący lub zimny, w przeciwnym razie drożdże umrą lub nie zostaną aktywowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Upewnij się, że przesiej mąkę, aby wzbogacić ją tlenem. Wtedy pieczenie okaże się bujne i przewiewne. Dodaj szybko działające drożdże do mąki. Na wszelki wypadek przesiej więcej mąki niż wskazano. Będziemy go potrzebować do rozwałkowania ciasta. Konieczne może być również dodanie do samego ciasta, aby uzyskać pożądaną elastyczną konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą przegotowaną wodę do mąki, mieszając mieszaninę. Dodaj sól i cukier. Zagnieść lepkie ciasto. Gdy trochę stwardnieje, wlej rafinowany olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta. Jeśli okaże się płynny i lepki, dodaj tyle mąki, ile potrzebujesz, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Ciasto na chaczapuri powinno być elastyczne, miękkie, gładkie, plastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem kuchennym. Umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów do proofingu. Pozostaw na 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie drożdże będą aktywnie działać, a ciasto zwiększy swoją objętość 1,5-2 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie. Zetrzyj ser suluguni na grubej tarce lub przewiń przez maszynę do mięsa, która jest wygodniejsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Połóż na nim ciasto. Zmiażdż go jeszcze raz, aby wydalić dwutlenek węgla, który uniemożliwia działanie drożdży. W razie potrzeby podziel ciasto na dwie części, aby upiec dwa chaczapuri, ale nie jest to konieczne. Zrobiłam jeden duży. Rozciągnij ciasto rękami (lub rozwałkuj za pomocą wałka do ciasta) w okrągłą warstwę o grubości około 5 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym momencie włącz piekarnik na ciepło (10-15 minut przed pieczeniem). Ustaw temperaturę na 190 stopni. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, weź to pod uwagę. Może być konieczna zmiana temperatury i czasu pieczenia. Przeczytaj więcej w artykule, do którego link znajdziesz na końcu przepisu. Połóż 2/3 startego sera na środku okrągłej tortilli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz krawędzie ciasta w kierunku środka i ściśnij je.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie odwróć obrabiany przedmiot szwem w dół. Rozwałkuj go wałkiem do ciasta lub spłaszcz rękami w okrąg o średnicy 20-22 cm i grubości około 8-10 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyśrodkuj otwór palcem dłoni lub 2-3 małe nacięcia końcówką noża (lub przebij obrabiany przedmiot na obwodzie wykałaczką). Jest to konieczne, aby podczas pieczenia wytworzona para miała ujście, a chaczapuri nie pęcznieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Lekko nasmaruj olejem roślinnym, aby produkt nie przykleił się do dna formy. Ostrożnie przenieś przedmiot na blachę do pieczenia. Rozbij jajko do osobnego małego pojemnika. Potrząśnij nim trochę widelcem. Posmaruj silikonową szczotką powierzchnię chaczapuri. Dzięki tłuszczowi jajecznemu wypieki nabiorą pięknego złotego koloru.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp kawałek pozostałym startym serem. Wyślij blachę do pieczenia z chaczapuri do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut. Pamiętaj, że czas pieczenia w piekarniku może ulec zmianie. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Kiedy zobaczysz, że na wierzchu utworzyła się rumiana skorupa, przebij ją drewnianą wykałaczką. Jeśli wyszedł suchy, jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij chaczapuri w stylu megrelskim z piekarnika. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moim zdaniem Pieczenie z upałem będzie o wiele smaczniejsze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed podaniem pokrój tortillę serową na porcje. Udekoruj świeżymi ziołami. Zadzwoń do domu do stołu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

chaczapuri w stylu mingrelian można przygotować na śniadanie, kolację lub przekąskę. Przed podaniem skrop roztopionym masłem. Jako dodatek podawaj zioła, świeże warzywa lub filiżankę aromatycznej herbaty.

tradycyjnie do nadzienia używa się delikatniejszego sera Imereti, ale z suluguni nie jest gorzej. Możesz również mieszać ser suluguni i Adyghe lub mozzarellę i fetę. Jeśli ser, którego używasz, jest suchy, dodaj do niego 20 g zmiękczonego masła i dobrze wymieszaj. Tłusty ser nie potrzebuje takiego dodatku. Jeśli nadzienie serowe jest niesolone, Posol je.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto się okaże (gęste ,miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy