chaczapuri na gotowym cieście z jajkiem solankowym ajar

Przygotuj luksusową ucztę dla swojej rodziny! Pełny obiad! To arcydzieło gruzińskiej kuchni jest po prostu niesamowicie pyszne, trochę przypomina mi nasze ciasta francuskie. Chrupiące, rumiane chaczapuri, z dużą ilością nadzienia serowego, są dokładnie tym, co sugeruję przygotować.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 18 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 31 % 16 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zetrzyj ser na grubej tarce, włóż do miski, dodaj do niego 3 jaja kurze, wymieszaj.

ciasto rozmrażamy, dzielimy na 3 równe części i cienko zwijamy, nadając kształt prostokątów.

wzdłuż krawędzi po obu stronach rozłóż nadzienie i złóż (jak bułkę) każdą krawędź do środka. Kolejne jajko kurze dzieli się na białko i żółtko. Posmaruj krawędzie białkiem i uszczypnij je.

przyszłe chaczapuri układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsuń trochę boki i uformuj "Łódź". Nasmaruj dno i boki żółtkiem. Dodaj resztę białka do startego sera, wymieszaj i rozłóż nadzienie na środku każdej "łodzi".

wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy chaczapuri, za pomocą noża (widelca) rozsuwamy trochę nadzienie i rozbijamy 1 jajko kurze w każdym chaczapuri. Zwracamy blachę do piekarnika na kolejne 3 minuty.

gorące chaczapuri podajemy na stole, doprawiając każdy kawałkiem masła.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g

Podobne przepisy