młoda cukinia pieczona z pomidorami i serem

pyszne, niezwykłe w podawaniu i łatwe do przygotowania danie! Cukinię można nazwać warzywem uniwersalnym. Nie ma własnego wyraźnego smaku, więc doskonale harmonizuje z innymi produktami, warzywami, mięsem, grzybami i zbożami. Co z kolei pozwala stworzyć ogromną liczbę wspaniałych i pysznych potraw z cukinii. Takie danie jak cukinia z mięsem mielonym i pomidorami pieczonymi w piekarniku można nazwać przystawką i podawać nawet na świątecznym stole lub jako gorące, całkowicie samowystarczalne danie, które nie wymaga przystawki, podawać na obiad lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 19 % 4 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Cukinia do tego dania lepiej jest wziąć młodą, delikatną i soczystą. U młodych cukinii nie trzeba usuwać skóry, jest miękka i usuwać rdzeń z nasionami, ponieważ nie są dojrzałe, a miąższ jest również delikatny. Lepiej jest wziąć mięso mielone z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, dzięki czemu danie będzie bardziej soczyste, miękkie i delikatne w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia jest dobrze umyta, wysuszona i pokrojona w plastry o grubości około 1 centymetra. Posyp je lekko solą i pozwól im trochę się położyć. W międzyczasie zajmujemy się innymi składnikami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli sam gotujesz mięso mielone, musisz przekręcić schłodzone lub rozmrożone i umyte mięso w maszynce do mięsa z dodatkiem cebuli. Jeśli mięso mielone jest gotowe, dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj nadzienie z mięsa mielonego. Ponieważ czas gotowania cukinii, pomidorów i mięsa mielonego jest inny, mięso mielone z cebulą jest lekko przyprawione na patelni na maśle. I tak okaże się jeszcze smaczniejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie zmiękły szybko i nie dały potrawie nadmiaru wilgoci. Pomidory kroimy w kółka o grubości około 1 centymetra. Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Rozłóż kółka cukinii na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż przygotowane mięso mielone na wierzchu łyżką. Na wierzchu mielone mięso można posypać posiekanym czosnkiem, da specjalny aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj kółkiem pomidora.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp startym twardym serem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż formę z cukinią do piekarnika i piecz przez około 15 minut. W razie potrzeby podajemy przystawkę do stołu ze świeżymi ziołami i sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy