skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto z dżemem malinowym? Odmierz potrzebne składniki. Aby zrobić ciasto kruche, masło i mleko muszą być wystarczająco zimne.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do miski o odpowiedniej wielkości.
Krok 3:
Połącz mąkę z cukrem, wymieszaj.
Krok 4:
W mieszance mąki zetrzyj zimne masło na grubej tarce.
Krok 5:
Przetrzyj wszystko szybko rękami.
Krok 6:
Ubij jajko widelcem z zimnym mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 7:
W kruszonce maślano-mącznej zrób wgłębienie, wlej jajko ubite mlekiem. Najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 8:
Następnie szybko wymieszaj wszystko rękami, tworząc kulkę z ciasta. Długie i dokładne zagniatanie ciasta nie jest konieczne, aby masło nie stopiło się z ciepła rąk. Ciasto może nie być idealnie jednolite, z niewielkimi plamami oleju. Im szybciej ciasto kruche jest zagniatane, tym bardziej kruche będzie gotowe ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 9:
Natychmiast uformuj ciasto na pergaminie, aby później wygodnie przenieść je na blachę do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 0,5 - 0,8 mm.
Krok 10:
Zachowaj środek ciasta na słodkie nadzienie. Podziel resztę odległości na 12 symetrycznych części.
Krok 11:
W każdym kawałku wykonaj nacięcia o tej samej szerokości po obu stronach. Wykonaj również nacięcia na środku, ale bez cięcia do końca.
Krok 12:
Zegnij środkową część każdego segmentu do środka.
Krok 13:
Następnie zwiń rolkę w kierunku siebie.
Krok 14:
Połącz końce bocznych ciętych pasków na dole rolki.
Krok 15:
W podobny sposób uformuj całe ciasto.
Krok 16:
Na środku ciasta ułóż gęsty dżem. Możesz wziąć dżem jagodowy lub owocowy, konfiturę lub dżem.
Krok 17:
Posyp Obwód nadzienia płatkami migdałów.
Krok 18:
Aby posmarować ciasto, lekko ubij jajko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 19:
Przenieś pergamin z ciastem na blachę do pieczenia. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem.
Krok 20:
Piecz ciasto z dżemem w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 25 minut na złoty kolor. Nie prześwietlaj wypieków, aby krawędzie ciasta nie wyschły. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od charakterystyki działania każdego piekarnika.
Krok 21:
Pokrój schłodzone gotowe ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g