Kręcone ciasto z dżemem malinowym

kruchy, delikatny! Prosty i elegancki! Takie kręcone ciasto z dżemem okazuje się bardzo smaczne, kruche. Przygotowuje się go z prostego ciasta kruchego, a do nadzienia nadaje się również każdy dżem, dżem lub konfitura. Na przyjazne spotkania, na rodzinną herbatę!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 64 % 44 g
357 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto z dżemem malinowym? Odmierz potrzebne składniki. Aby zrobić ciasto kruche, masło i mleko muszą być wystarczająco zimne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do miski o odpowiedniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę z cukrem, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mieszance mąki zetrzyj zimne masło na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przetrzyj wszystko szybko rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajko widelcem z zimnym mlekiem, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kruszonce maślano-mącznej zrób wgłębienie, wlej jajko ubite mlekiem. Najpierw wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie szybko wymieszaj wszystko rękami, tworząc kulkę z ciasta. Długie i dokładne zagniatanie ciasta nie jest konieczne, aby masło nie stopiło się z ciepła rąk. Ciasto może nie być idealnie jednolite, z niewielkimi plamami oleju. Im szybciej ciasto kruche jest zagniatane, tym bardziej kruche będzie gotowe ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast uformuj ciasto na pergaminie, aby później wygodnie przenieść je na blachę do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 0,5 - 0,8 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zachowaj środek ciasta na słodkie nadzienie. Podziel resztę odległości na 12 symetrycznych części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W każdym kawałku wykonaj nacięcia o tej samej szerokości po obu stronach. Wykonaj również nacięcia na środku, ale bez cięcia do końca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zegnij środkową część każdego segmentu do środka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zwiń rolkę w kierunku siebie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz końce bocznych ciętych pasków na dole rolki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W podobny sposób uformuj całe ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na środku ciasta ułóż gęsty dżem. Możesz wziąć dżem jagodowy lub owocowy, konfiturę lub dżem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp Obwód nadzienia płatkami migdałów.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby posmarować ciasto, lekko ubij jajko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przenieś pergamin z ciastem na blachę do pieczenia. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz ciasto z dżemem w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 25 minut na złoty kolor. Nie prześwietlaj wypieków, aby krawędzie ciasta nie wyschły. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ zależy od charakterystyki działania każdego piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój schłodzone gotowe ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy