ciasteczka cynamonowe pita

bardzo prosta i bardzo smaczna przekąska do piwa! Pachnący zapach pieczonych ciasteczek cynamonowych bez żadnych problemów stworzy przytulność i ciepło w Twoim domu. Te ciasteczka są przygotowywane na szybką rękę z zaledwie 4 składnikami. A najlepsze w tym przepisie jest to, że jego prostota poradzi sobie nawet dziecko!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 81 % 61 g
343 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka cynamonowe pita? Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast cukru trzcinowego (Demerara) możesz użyć zwykłego białego cukru. Cienki chleb pita można zastąpić kilkoma tortillami meksykańskiej tortilli. Również do robienia ciastek weź mielony cynamon i wysokiej jakości masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym pojemniku wlej cukier trzcinowy i mielony cynamon, dobrze wymieszaj luźne składniki, aby kryształy cukru były równomiernie wymieszane z mielonym cynamonem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż masło do małej chochli, umieść samą chochlę na kuchence i zacznij topić masło na średnim ogniu. W żadnym wypadku nie doprowadzaj oleju do wrzenia, nie powinien zacząć się pienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij cienki chleb pita z opakowania, rozłóż go całkowicie i za pomocą pędzla do ciasta posmaruj powierzchnię chleba pita stopionym masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natłuszczony chleb pita pokrój losowo nożyczkami na kwadraty lub diamenty. W razie potrzeby za pomocą specjalnych foremek możesz wyciąć kręcone ciasteczka w postaci gwiazd, kwiatów i innych kształtów. Jednak wtedy czas na przygotowanie ciasteczek znacznie wzrośnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdy kawałek chleba pita natłuszczoną stroną masła w mieszance cukru i cynamonu, lekko dociśnij, aby mieszanka cukru przylegała, podnieś przyszłe ciasteczka i delikatnie strząśnij nadmiar mieszanki cukru i cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ciasteczka zwinięte w mieszance cukru i cynamonu na blasze do pieczenia. Wykonaj tę samą procedurę z pozostałymi kawałkami chleba pita. Ciasteczka na blasze do pieczenia można umieścić dość blisko siebie, nie skleją się podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w rozgrzanym piekarniku 175oc i piecz je przez 6-8 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od grubości i jakości chleba pita, a także temperatury i konstrukcji piekarnika.

warto zauważyć, że masło zestala się wystarczająco szybko, a mieszanka cukru i cynamonu przestaje dobrze przylegać do chleba pita. W takim przypadku zalecam umieszczenie kadzi, w której masło zostało podgrzane na małym ogniu, obniżenie kawałków chleba pita olejem na kilka sekund i natychmiastowe zanurzenie w aromatycznej mieszance.

z tej liczby składników dostałem 3 blachy do pieczenia z najcieńszymi ciasteczkami.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy