skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z indyka w rękawie? 1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Rozmrozić indyka wcześniej w temperaturze pokojowej. Możesz zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Lub na stole, jeśli w domu nie ma kotów. Obierz ząbki czosnku, spłucz wodą.
Krok 2:
2.Natychmiast pokrój czosnek w cienkie plasterki nożem.
Krok 3:
3.Opłucz filet z indyka pod wodą. Wysuszyć, można osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem wykonaj płytkie nacięcia i włóż czosnek do kieszeni. Zrób to z dwóch stron.
Krok 4:
4.Posyp również kawałek mięsa z każdej strony czarnym pieprzem, przyprawą i solą. W razie potrzeby możesz dodać ostre przyprawy, takie jak czerwona papryka.
Krok 5:
5.Weź specjalny rękaw do pieczenia ze sznurkami. Umieść w nim indyka, dobrze zawiąż krawędzie. Połóż paczkę na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika. Mięso piecze się przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu.
Krok 6:
6.Wyłącz ogień, wyjmij indyka z piekarnika i pozostaw w rękawie. Po godzinie odetnij rękaw nożyczkami i wyjmij mięso na talerz. Okazuje się aromatyczny indyk, który można pokroić na kawałki i podać. Mięso z indyka jest pyszne z puree ziemniaczanym, kaszą jaglaną i spaghetti. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
chciałbym zauważyć, że taki Indyk dobrze nadaje się do robienia sałatek. To danie można przygotować na świąteczny stół. Z czosnkiem uzyskuje się bardzo smaczny filet z indyka. Mięso tego ptaka jest uważane za dietetyczne, ale jednocześnie jest dość sycące. Jeśli indyk jest drobno posiekany, można go wymieszać z małym gotowanym makaronem. A takie danie nadaje się na obfity lunch lub kolację, możesz zabrać ze sobą do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g