filet z indyka w całości pieczony z czosnkiem i przyprawami

aromatyczne, dietetyczne mięso, dobre do kanapek. Filet z indyka w rękawie można przygotować nie tylko dla rodziny, ale także na świąteczny stół. Zaleca się wziąć duży kawałek fileta, aby następnie pokroić go na średnie plastry. Jeśli chodzi o przyprawy, mogą być bardzo różne. Specjalna przyprawa do kurczaka lub papryki nadaje mięsu rumianą skórkę i wspaniały smak. Pieczony indyk można podawać w małych plasterkach. Mięso dobrze komponuje się z ziemniakami, kaszą gryczaną, jęczmieniem perłowym i nadaje się do obfitych kanapek.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 19 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 5 % 1 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z indyka w rękawie? 1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Rozmrozić indyka wcześniej w temperaturze pokojowej. Możesz zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Lub na stole, jeśli w domu nie ma kotów. Obierz ząbki czosnku, spłucz wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Natychmiast pokrój czosnek w cienkie plasterki nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Opłucz filet z indyka pod wodą. Wysuszyć, można osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem wykonaj płytkie nacięcia i włóż czosnek do kieszeni. Zrób to z dwóch stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Posyp również kawałek mięsa z każdej strony czarnym pieprzem, przyprawą i solą. W razie potrzeby możesz dodać ostre przyprawy, takie jak czerwona papryka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Weź specjalny rękaw do pieczenia ze sznurkami. Umieść w nim indyka, dobrze zawiąż krawędzie. Połóż paczkę na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika. Mięso piecze się przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Wyłącz ogień, wyjmij indyka z piekarnika i pozostaw w rękawie. Po godzinie odetnij rękaw nożyczkami i wyjmij mięso na talerz. Okazuje się aromatyczny indyk, który można pokroić na kawałki i podać. Mięso z indyka jest pyszne z puree ziemniaczanym, kaszą jaglaną i spaghetti. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

chciałbym zauważyć, że taki Indyk dobrze nadaje się do robienia sałatek. To danie można przygotować na świąteczny stół. Z czosnkiem uzyskuje się bardzo smaczny filet z indyka. Mięso tego ptaka jest uważane za dietetyczne, ale jednocześnie jest dość sycące. Jeśli indyk jest drobno posiekany, można go wymieszać z małym gotowanym makaronem. A takie danie nadaje się na obfity lunch lub kolację, możesz zabrać ze sobą do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy