skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne chude ciasto z jabłkami z ciasta drożdżowego bez jajek i mleka, które można podać na herbatę na lunch lub kolację? Przygotowujemy produkty niezbędne do przygotowania szarlotki.
Krok 2:
Weź obszerną miskę i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru, a następnie rozłóż siedemnaście gramów świeżych drożdży prasowanych i dwie łyżki mąki pszennej najwyższej jakości.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i umieść je, aby aktywować drożdże na piętnaście do dwudziestu minut w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Po upływie czasu wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski ciasta.
Krok 5:
Weź drobne sito i przesiaj do miski częściami trzysta siedemdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do miski.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do miski z ciastem.
Krok 8:
Dokładnie zagnieść ciasto w misce rękami przez pięć do siedmiu minut, po czym włożyć ciasto do miski, którą następnie przykryć ręcznikiem i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 9:
Po upływie czasu zagniataj ciasto w misce przez dwie minuty, a następnie ponownie przykryj ręcznikiem i umieść na trzydzieści pięć do czterdziestu minut w ciepłym miejscu.
Krok 10:
Aby przygotować nadzienie, obierz cztery duże jabłka, a następnie pokrój je w cienkie plasterki i włóż do głębokiej miski.
Krok 11:
Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej jedną łyżkę oleju roślinnego i rozłóż plasterki jabłka, a następnie włącz piec do ognia nieco powyżej średniej i smaż, a aby jabłka nie stały się czarne, posyp je obficie sokiem z cytryny.
Krok 12:
Wlej jedną łyżkę cukru, jedną łyżeczkę cynamonu na patelnię z jabłkami i wymieszaj.
Krok 13:
Wymieszaj jabłka i smaż je przez około pięć minut, a następnie wyłącz kuchenkę i włóż ugotowane nadzienie do miski.
Krok 14:
Po czterdziestu minutach posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie zbierz i odetnij niewielką część, aby jeszcze bardziej udekorować ciasto.
Krok 15:
Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości od dwóch do trzech milimetrów, który z kolei zawiń na wałku do ciasta.
Krok 16:
Przenieś tortillę na blachę do pieczenia, którą wcześniej posmaruj odrobiną oleju roślinnego.
Krok 17:
Rozłóż tortillę na blasze do pieczenia równomierną warstwą i uformuj boki, a następnie posyp ciasto odrobiną kaszy manny lub bułki tartej.
Krok 18:
Rozłóż przygotowane nadzienie jabłkowe na tortilli i rozprowadź równomiernie.
Krok 19:
Posyp stół odrobiną mąki i rozłóż wcześniej wycięty kawałek ciasta, który następnie rozwałkuj na dwa milimetry grubości ciasta, a następnie pokrój ciasto na paski i wykonaj na nich dowolne cięcia.
Krok 20:
Lekko zawiń brzegi tortilli w blachę do pieczenia i ułóż ugotowane paski na wierzchu, które następnie uformuj i przeplataj.
Krok 21:
Przykryj blachę do pieczenia z ciastem ręcznikiem i umieść na trzydzieści minut w ciepłym miejscu.
Krok 22:
Ciasto na blasze do pieczenia włożyć do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i piec przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut, następnie wyjąć z piekarnika i posmarować wierzch pozostałym w misce sokiem jabłkowym.
Krok 23:
Ugotowane ciasto pozwól mu ostygnąć przez chwilę i pokrój na dowolne kawałki.
Krok 24:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
szarlotka w piekarniku z ciasta drożdżowego bez jajek i mleka! Dość prosty przepis na pieczenie wspaniałej szarlotki bez jajek na jednej wodzie, która jest tak pyszna i puszysta, że wzbudzi podziw wszystkich! Gotowane w zwykłym piekarniku rumiane i przewiewne ciasto z jabłkami wyróżnia się delikatnym, zrównoważonym smakiem i niesamowitą soczystością. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g