Chuda szarlotka na drożdżach

wspaniałe nadzienie i wspaniałe ciasto na ciasto! To idealne ciasto z jabłkami wykonane z ciasta drożdżowego według przepisu babci bez użycia jajek i mleka, śmiało podawaj na śniadanie lub lunch na herbatę!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 78 % 31 g
187 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne chude ciasto z jabłkami z ciasta drożdżowego bez jajek i mleka, które można podać na herbatę na lunch lub kolację? Przygotowujemy produkty niezbędne do przygotowania szarlotki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź obszerną miskę i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru, a następnie rozłóż siedemnaście gramów świeżych drożdży prasowanych i dwie łyżki mąki pszennej najwyższej jakości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i umieść je, aby aktywować drożdże na piętnaście do dwudziestu minut w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź drobne sito i przesiaj do miski częściami trzysta siedemdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do miski z ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie zagnieść ciasto w misce rękami przez pięć do siedmiu minut, po czym włożyć ciasto do miski, którą następnie przykryć ręcznikiem i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu zagniataj ciasto w misce przez dwie minuty, a następnie ponownie przykryj ręcznikiem i umieść na trzydzieści pięć do czterdziestu minut w ciepłym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby przygotować nadzienie, obierz cztery duże jabłka, a następnie pokrój je w cienkie plasterki i włóż do głębokiej miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej jedną łyżkę oleju roślinnego i rozłóż plasterki jabłka, a następnie włącz piec do ognia nieco powyżej średniej i smaż, a aby jabłka nie stały się czarne, posyp je obficie sokiem z cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej jedną łyżkę cukru, jedną łyżeczkę cynamonu na patelnię z jabłkami i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj jabłka i smaż je przez około pięć minut, a następnie wyłącz kuchenkę i włóż ugotowane nadzienie do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po czterdziestu minutach posyp stół odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie zbierz i odetnij niewielką część, aby jeszcze bardziej udekorować ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości od dwóch do trzech milimetrów, który z kolei zawiń na wałku do ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś tortillę na blachę do pieczenia, którą wcześniej posmaruj odrobiną oleju roślinnego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż tortillę na blasze do pieczenia równomierną warstwą i uformuj boki, a następnie posyp ciasto odrobiną kaszy manny lub bułki tartej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż przygotowane nadzienie jabłkowe na tortilli i rozprowadź równomiernie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp stół odrobiną mąki i rozłóż wcześniej wycięty kawałek ciasta, który następnie rozwałkuj na dwa milimetry grubości ciasta, a następnie pokrój ciasto na paski i wykonaj na nich dowolne cięcia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lekko zawiń brzegi tortilli w blachę do pieczenia i ułóż ugotowane paski na wierzchu, które następnie uformuj i przeplataj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj blachę do pieczenia z ciastem ręcznikiem i umieść na trzydzieści minut w ciepłym miejscu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto na blasze do pieczenia włożyć do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i piec przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut, następnie wyjąć z piekarnika i posmarować wierzch pozostałym w misce sokiem jabłkowym.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ugotowane ciasto pozwól mu ostygnąć przez chwilę i pokrój na dowolne kawałki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

szarlotka w piekarniku z ciasta drożdżowego bez jajek i mleka! Dość prosty przepis na pieczenie wspaniałej szarlotki bez jajek na jednej wodzie, która jest tak pyszna i puszysta, że wzbudzi podziw wszystkich! Gotowane w zwykłym piekarniku rumiane i przewiewne ciasto z jabłkami wyróżnia się delikatnym, zrównoważonym smakiem i niesamowitą soczystością. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy