skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pieczonych jabłek w cieście drożdżowym w piekarniku. Jabłka bierzemy Duże, mniej więcej tego samego rozmiaru, aby nie było problemów z gotowaniem.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski, dzięki czemu pozbędziesz się śmieci, które mogły się tam dostać. Jednocześnie nasycamy mąkę tlenem, aby wypieki były przewiewne. Ogólnie rzecz biorąc, staraj się zawsze przesiewać mąkę. Dodaj cukier, trochę cukru waniliowego, sól i suche drożdże, wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 3:
Wlej suchą masę do większej miski, wlej olej roślinny i ciepłą wodę.
Krok 4:
Zagniatamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Dokładnie ugniataj przez około 10-15 minut.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta czystą szmatką i umieść w ciepłym miejscu do proofingu. Może to być miska multicookera, piekarnik w temperaturze nie wyższej niż 45 stopni. Umieściłem go w pobliżu ciepłej baterii na 40 minut. Ciasto powinno wzrosnąć około dwa razy i stać się przewiewne.
Krok 6:
Gdy ciasto pasuje, przygotujmy jabłka. Aby to zrobić, dokładnie je umyjemy i wytrzemy. Usuń ogony i odetnij górę. Za pomocą łyżki usuń rdzeń z nasionami, nie przecinając DNA i ścian.
Krok 7:
Wlej cukier i cukier waniliowy do wgłębień w jabłkach, ale musisz to zrobić tuż przed gotowaniem w piekarniku.
Krok 8:
Dopasuj ciasto do trzech równych części i zwiń w takie ciasto, aby można było owinąć jabłko. Umieść jabłko z cukrem na środku.
Krok 9:
Delikatnie podnieś krawędzie ciasta i ściśnij, aby między ciastem nie było dziur.
Krok 10:
Wszystkie przygotowane jabłka układamy na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia i ponownie pokrywamy czystą szmatką. Usuwamy w ciepłe miejsce na 10 minut w celu sprawdzenia. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni.
Krok 11:
Rozbij jajko do miski i ubij trochę zwykłym widelcem.
Krok 12:
Smarujemy dobrze dopasowane jabłka w cieście ze wszystkich stron.
Krok 13:
Piec w gorącym piekarniku przez 40 minut, aż będzie gotowy.Wyjmij z piekarnika i posmaruj gotowe jabłka w cieście olejem roślinnym, przykryj szmatką i odstaw na 5 minut.
Krok 14:
Rozłóż jabłka w cieście na talerzu i podawaj. Są bardzo smaczne z mlekiem, herbatą, kawą, ale szczególnie smaczne, jeśli dodasz gałkę lodów. Połączenie ciepła i zimna jest po prostu niezrównane.
Krok 15:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g