kruche ciasto z włoską bezą i wiśniami

najsmaczniejszy, soczysty, delikatny, jasny, na świątecznym stole! Kruche ciasto z włoską bezą i wiśniami dostaniesz za pierwszym razem. Wystarczy trochę wysiłku, aby uzyskać takie piękno. Na święta-prawdziwy prezent!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 88 % 53 g
214 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na bezę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i wyślij mieszaninę do ognia. Dokładnie wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, jeśli jest termometr kulinarny, doprowadzić mieszaninę do 120 C, a jeśli nie ma termometru, po zagotowaniu gotować syrop przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy syrop się zagotuje, zaczynamy ubijać białka. Należy je ubić na miękkie szczyty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając bić, gorący syrop wlewa się cienkim strumieniem bezpośrednio na pracujące łopatki miksera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wlaniu całego syropu ubij mieszaninę, aż ostygnie. W rezultacie uzyskuje się bardzo gęstą, błyszczącą masę. Beza jest gotowa. Taka beza jest bardzo stabilna, doskonale zachowuje swój kształt. W razie potrzeby możesz zrobić z niej bezę lub użyć jej jako kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrobiłam z nią ciasto. Na ciasto kruche ciasto (zrobiłam według tego przepisu http://eda-recepty.com/cooking/10833-linskii-pirog-s-orehami, tylko zmniejszyłem ilość cukru pudru, ponieważ beza jest dość słodka) włóż do formy, nakłuj widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę ciastem arkuszem pergaminu i wypełnij formę fasolą (groszkiem). Piec kosz w temperaturze 190 C przez około 10-15 minut z fasolą, następnie usuwamy ładunek i pieczemy przez kolejne 10 minut (kosz powinien być całkowicie upieczony, skup się na piekarniku, może to zająć więcej lub mniej czasu).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia formy przygotuj nadzienie. Użyłem wiśni w puszkach, ale jeśli nie ma wiśni, możesz użyć tylko dżemu jagodowego, tylko pożądane jest, aby dżem był kwaśny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku nadzienia wiśniowego wlej 200 szklanek syropu do rondla (odstaw 50 g) z wiśni, dodaj cukier i zagotuj, rozcieńcz skrobię pozostawionym syropem i wlej cienki strumień do wrzącego syropu. Szybko zgęstnieje. Dodaj wiśnie, wymieszaj i wyłącz. Nadzienie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż nadzienie do gotowego kosza z ciasta kruchego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś bezę do torby cukierniczej i przykryj nadzienie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 230 C na 5-7 minut, cóż, lub kto ma jaki piekarnik. Beza powinna lekko się złomować Na zewnątrz i wyschnąć, a wewnątrz pozostanie delikatna i przewiewna. jak suflet. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć i podawaj. Smacznego!

ciasto okazuje się bardzo smaczne, ale możesz zrobić dowolne nadzienie. Prawdopodobnie jeden z najbardziej znanych ciast bezowych to cytrynowe ciasto nadziewane cytrynowym Kurdem, ale możesz bezpiecznie eksperymentować!
i aby proporcje bezy nie były trudne, pamiętaj, że dla każdej części białek (100%) musisz wziąć 2 części cukru (200%) i
0,5 części wody (50%).

Beza Włoska różni się od znanej nam francuskiej (którą najczęściej nazywamy bezą) tym, że białka są warzone gorącym syropem cukrowym i można je stosować bez dalszej obróbki cieplnej. Taka beza jest bardzo stabilna, doskonale zachowuje swój kształt. W rzeczywistości taka beza jest przygotowywana bardzo łatwo, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. W razie potrzeby możesz wysuszyć taką bezę w piekarniku do stanu bezy lub udekorować nią wierzch ciasta (jak w moim przypadku) lub użyć jako kremu. Ponadto na bazie włoskiej bezy można również przygotować suflet do ciasta Ptasie mleko . Spróbuj, to bardzo proste!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy