skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić taki jasny taniec? Składa się z ciast biszkoptowych i nadzienia z musu śmietankowego i wielokolorowej galaretki. Galaretkę przygotuj wcześniej, zwykle gotuję ją przez noc. Aby zoptymalizować proces, możesz wziąć gotowe półprodukty i rozcieńczyć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Użyj co najmniej czterech kolorów. Ale każdy kolor galaretki można przygotować samodzielnie z naturalnych produktów. Należy pamiętać, że surowego kiwi i ananasa nie można użyć-galaretka nie stwardnieje.
Krok 2:
Produkty biszkoptowe powinny mieć jedną, temperaturę pokojową. Należy pamiętać, że mąka 110 gr jest potrzebna w głównym cieście i dodatkowo + 1 łyżka. l. dodaje się do żółtej części ciasta !
Krok 3:
Dobrze umyj jajka, osusz. Następnie oddziel białka i 1 żółtko i 2 w osobnych filiżankach. Pozostałe 3 żółtka nie będą potrzebne, używaj ich do innych potraw.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli do białek i zacznij ubijać z małą prędkością. W momencie powstania gęstej piany z deszczem wlej zwykły i waniliowy cukier, stopniowo dodawaj obroty do maksimum. Ubij białka na mocne szczyty. Białka zarówno zimne, jak i o temperaturze pokojowej będą dobrze bite. Ważne jest, aby naczynia były odtłuszczone i suche. Czas ubijania zależy od mocy miksera, mam go około 4 minut.
Krok 5:
W 3 dawkach wprowadź przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj stopione i schłodzone masło. Mieszaj bardzo delikatnie szpatułką od dołu do góry, od krawędzi do środka. (W razie potrzeby masło można zastąpić 0,5 szklanki bezzapachowego oleju roślinnego).
Krok 6:
Ciasto okaże się przewiewne, bujne. Podziel go na 4 części, staraj się nie opóźniać procesu.
Krok 7:
W 1 części dodaj 1 łyżkę. l. mąka i dwa żółtka, które wcześniej poluzuj szczyptą kurkumy (lub weź 5-6 kropli Żółty barwnik spożywczy). W części 2-przesiej kakao i dodaj 1 wstrząśnięte żółtko. W części 3 — sucha galaretka wiśniowa, w części 4 — mak.
Krok 8:
Przykryj formę naoliwionym pergaminem. Na środku formy na przemian rozłóż 2 łyżki.l ciasto — żółte, kawowe, Makowe, różowe.
Krok 9:
Następnie kilkakrotnie przekręć Ostro zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na kształt.
Krok 10:
Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Czasy w różnych piekarnikach mogą się nieznacznie różnić. Upiekłam na średnim poziomie, tryb góra-dół. Przestrzegaj wszystkich zaleceń podczas pieczenia herbatnika, sprawdź gotowość wykałaczką, jeśli jest sucha-gotowa —
Krok 11:
Niech biszkopt nieco ostygnie w formie, a następnie przesuń cienkie ostrze wzdłuż boku, otwórz formę i wyjmij. Pozostaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie, a następnie pokrój na 2 ciasta. Biszkopt można również przygotować z wyprzedzeniem, a następnie schłodzić w folię i włożyć do lodówki.
Krok 12:
Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj impregnację, ponieważ ciasta są suche. Aby to zrobić, wlej 40 ml gorącej wody do 40 g cukru, gdy ostygnie-dodaj koniak 1-2 łyżeczki.i wymieszaj. Namocz również żelatynę zimną przegotowaną wodą, pozostaw do spęcznienia. Zawsze sprawdzaj datę ważności żelatyny.
Krok 13:
Pokrój wielokolorową galaretkę w kostkę i wymieszaj w przestronnym pojemniku, przykryj i wstaw do lodówki do pożądanego czasu.
Krok 14:
Teraz możesz zbierać tańce. Przykryj spód formy czystym pergaminem. Połóż ciasto pięknym kawałkiem i namocz je. (Zrobiłem cięcie w górę tylko dla estetyki zdjęcia).
Krok 15:
Załóż i zamknij bok formy, ułóż taśmę octanową (możesz wyciąć narożnik papeterii).
Krok 16:
Produkty do musu śmietankowego. Żelatyna jest już namoczona, śmietana powinna być dobrze schłodzona i weź tylko 33% do ubijania. Wyjmij ser twarogowy z wyprzedzeniem, aby był w temperaturze pokojowej.
Krok 17:
Dodaj połowę zwykłego i waniliowego cukru do twarogu śmietankowego i ubij na puszystość na niskich obrotach.
Krok 18:
Do zimnej śmietany dodaj pozostały cukier i zacznij ubijać na niskich obrotach, stopniowo zwiększając do maksimum. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj ubity ser twarogowy i połącz, przewijając przez 10-20 sekund.
Krok 19:
Podgrzej spuchniętą żelatynę, ale nie gotuj, mieszaj, aż granulki całkowicie się rozpuszczą i lekko ostudź. Mieszając, wlej cienko do musu, mieszaj, aż będzie gładka. Żelatynę wygodnie podgrzewa się impulsami w kuchence mikrofalowej, stale sprawdzając i mieszając. Jest to możliwe w łaźni wodnej, jak wygodne.
Krok 20:
Do gotowego musu śmietankowego w częściach wprowadzić kostki galaretki, wymieszać.
Krok 21:
Wlej mus z galaretką do formy na dolne ciasto, spłaszcz.
Krok 22:
Natychmiast przykryj wierzch drugim ciastem pięknym cięciem do góry, nie zapomnij zaimpregnować ciasta z tyłu. Lekko dociśnij górę, aby uzyskać lepsze połączenie. Przykryj folią i wstaw do lodówki, aż mus całkowicie stwardnieje, zawsze zostawiam na noc.
Krok 23:
Następnie ostrożnie zdejmij stopkę i paski taśmy octanowej. Na kawałku zobaczysz fantazyjną mozaikę wielokolorowej galaretki.
Krok 24:
Pokrój w małe ciasteczka. Smak, podobnie jak widok, jest jasny, wieloaspektowy. Spróbuj, nie pożałujesz!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
ciecz, z którą miesza się rozpuszczoną żelatynę, powinna mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak roztwór żelatyny. Wraz ze spadkiem temperatury żelatyna może natychmiast koagulować, tworząc grudki i tak zwane nici żelatynowe. Jeśli późniejsze ogrzewanie zgodnie z recepturą jest niepożądane, uważnie obserwuj, czy nie ma takiej różnicy temperatur.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
lepiej jest użyć przepisu na kształt d 22-23 cm, podczas fotografowania gotowałem w dzielonej formie 24x24 cm, a ciasto okazało się niskie. Pożądane jest, aby pocięte ciasta miały grubość co najmniej 1 cm.
Zwykle placek jest przygotowywany w kształcie kwadratu lub prostokąta, ale jest to możliwe w okrągłym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal / 100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Sucha galaretka - 368 kcal/100g