szlaczki Cygańskie

bardzo smaczne, niesamowicie piękne i jasne, na wakacje! Szlak Cygański zawsze będzie w centrum uwagi i wzbudzi zainteresowanie wszystkich przy stole. Różna w kolorze i smaku galaretka z pysznym kremowym musem idealnie współgra z delikatnym biszkoptem. Lepiej jest gotować, mając już doświadczenie w pieczeniu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 55 % 27 g
277 kcal
IG: 4 / 19 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić taki jasny taniec? Składa się z ciast biszkoptowych i nadzienia z musu śmietankowego i wielokolorowej galaretki. Galaretkę przygotuj wcześniej, zwykle gotuję ją przez noc. Aby zoptymalizować proces, możesz wziąć gotowe półprodukty i rozcieńczyć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Użyj co najmniej czterech kolorów. Ale każdy kolor galaretki można przygotować samodzielnie z naturalnych produktów. Należy pamiętać, że surowego kiwi i ananasa nie można użyć-galaretka nie stwardnieje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Produkty biszkoptowe powinny mieć jedną, temperaturę pokojową. Należy pamiętać, że mąka 110 gr jest potrzebna w głównym cieście i dodatkowo + 1 łyżka. l. dodaje się do żółtej części ciasta !

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jajka, osusz. Następnie oddziel białka i 1 żółtko i 2 w osobnych filiżankach. Pozostałe 3 żółtka nie będą potrzebne, używaj ich do innych potraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę soli do białek i zacznij ubijać z małą prędkością. W momencie powstania gęstej piany z deszczem wlej zwykły i waniliowy cukier, stopniowo dodawaj obroty do maksimum. Ubij białka na mocne szczyty. Białka zarówno zimne, jak i o temperaturze pokojowej będą dobrze bite. Ważne jest, aby naczynia były odtłuszczone i suche. Czas ubijania zależy od mocy miksera, mam go około 4 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W 3 dawkach wprowadź przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj stopione i schłodzone masło. Mieszaj bardzo delikatnie szpatułką od dołu do góry, od krawędzi do środka. (W razie potrzeby masło można zastąpić 0,5 szklanki bezzapachowego oleju roślinnego).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto okaże się przewiewne, bujne. Podziel go na 4 części, staraj się nie opóźniać procesu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W 1 części dodaj 1 łyżkę. l. mąka i dwa żółtka, które wcześniej poluzuj szczyptą kurkumy (lub weź 5-6 kropli Żółty barwnik spożywczy). W części 2-przesiej kakao i dodaj 1 wstrząśnięte żółtko. W części 3 — sucha galaretka wiśniowa, w części 4 — mak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę naoliwionym pergaminem. Na środku formy na przemian rozłóż 2 łyżki.l ciasto — żółte, kawowe, Makowe, różowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kilkakrotnie przekręć Ostro zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Czasy w różnych piekarnikach mogą się nieznacznie różnić. Upiekłam na średnim poziomie, tryb góra-dół. Przestrzegaj wszystkich zaleceń podczas pieczenia herbatnika, sprawdź gotowość wykałaczką, jeśli jest sucha-gotowa —

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech biszkopt nieco ostygnie w formie, a następnie przesuń cienkie ostrze wzdłuż boku, otwórz formę i wyjmij. Pozostaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie, a następnie pokrój na 2 ciasta. Biszkopt można również przygotować z wyprzedzeniem, a następnie schłodzić w folię i włożyć do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj impregnację, ponieważ ciasta są suche. Aby to zrobić, wlej 40 ml gorącej wody do 40 g cukru, gdy ostygnie-dodaj koniak 1-2 łyżeczki.i wymieszaj. Namocz również żelatynę zimną przegotowaną wodą, pozostaw do spęcznienia. Zawsze sprawdzaj datę ważności żelatyny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój wielokolorową galaretkę w kostkę i wymieszaj w przestronnym pojemniku, przykryj i wstaw do lodówki do pożądanego czasu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz możesz zbierać tańce. Przykryj spód formy czystym pergaminem. Połóż ciasto pięknym kawałkiem i namocz je. (Zrobiłem cięcie w górę tylko dla estetyki zdjęcia).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Załóż i zamknij bok formy, ułóż taśmę octanową (możesz wyciąć narożnik papeterii).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Produkty do musu śmietankowego. Żelatyna jest już namoczona, śmietana powinna być dobrze schłodzona i weź tylko 33% do ubijania. Wyjmij ser twarogowy z wyprzedzeniem, aby był w temperaturze pokojowej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj połowę zwykłego i waniliowego cukru do twarogu śmietankowego i ubij na puszystość na niskich obrotach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do zimnej śmietany dodaj pozostały cukier i zacznij ubijać na niskich obrotach, stopniowo zwiększając do maksimum. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj ubity ser twarogowy i połącz, przewijając przez 10-20 sekund.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę, ale nie gotuj, mieszaj, aż granulki całkowicie się rozpuszczą i lekko ostudź. Mieszając, wlej cienko do musu, mieszaj, aż będzie gładka. Żelatynę wygodnie podgrzewa się impulsami w kuchence mikrofalowej, stale sprawdzając i mieszając. Jest to możliwe w łaźni wodnej, jak wygodne.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Do gotowego musu śmietankowego w częściach wprowadzić kostki galaretki, wymieszać.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej mus z galaretką do formy na dolne ciasto, spłaszcz.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Natychmiast przykryj wierzch drugim ciastem pięknym cięciem do góry, nie zapomnij zaimpregnować ciasta z tyłu. Lekko dociśnij górę, aby uzyskać lepsze połączenie. Przykryj folią i wstaw do lodówki, aż mus całkowicie stwardnieje, zawsze zostawiam na noc.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie ostrożnie zdejmij stopkę i paski taśmy octanowej. Na kawałku zobaczysz fantazyjną mozaikę wielokolorowej galaretki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pokrój w małe ciasteczka. Smak, podobnie jak widok, jest jasny, wieloaspektowy. Spróbuj, nie pożałujesz!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

ciecz, z którą miesza się rozpuszczoną żelatynę, powinna mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak roztwór żelatyny. Wraz ze spadkiem temperatury żelatyna może natychmiast koagulować, tworząc grudki i tak zwane nici żelatynowe. Jeśli późniejsze ogrzewanie zgodnie z recepturą jest niepożądane, uważnie obserwuj, czy nie ma takiej różnicy temperatur.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

lepiej jest użyć przepisu na kształt d 22-23 cm, podczas fotografowania gotowałem w dzielonej formie 24x24 cm, a ciasto okazało się niskie. Pożądane jest, aby pocięte ciasta miały grubość co najmniej 1 cm. 

Zwykle placek jest przygotowywany w kształcie kwadratu lub prostokąta, ale jest to możliwe w okrągłym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal / 100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Sucha galaretka - 368   kcal/100g

Podobne przepisy