skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę i dobrze wymieszaj z proszkiem kakaowym, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Krok 2:
Dwie minuty ubijaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj jajka w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Ubijaj przez kolejne cztery minuty.
Krok 4:
Gorąca kawa zmieszana z mlekiem.
Krok 5:
W trzech seriach, dodając na przemian płyn mleczno-kawowy do ubitego masła,a następnie suchą mieszankę, zagnieść ciasto.
Krok 6:
150 gramów lepkiego ciasta przenieś do torby cukierniczej.
Krok 7:
Resztę ciasta podzielić równo na cztery ciasta do pieczenia. Ważne jest, aby piec ciasta osobno, ponieważ jeśli upieksz jedno grube ciasto, nie będziesz w stanie go pokroić, jak zwykły biszkopt, ma strukturę bliższą ciastku, więc się rozpadnie. Przykryj naczynia do pieczenia pergaminem i równomiernie rozprowadź ciasto na dnie. Jeśli trudno jest rozprowadzić silikonową szpatułką, możesz nasmarować ręce olejem roślinnym i rozprowadzić ciasto rękami.
Krok 8:
Piecz ciasta przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie pozwól im ostygnąć.
Krok 9:
W międzyczasie nałóż na pergamin (ołówkiem, długopisem lub markerem) kółka-szablony do pieczenia herbatników (do dekoracji). Przykryj tym pergaminem, wzorem w dół, blachą do pieczenia.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na pergaminie zgodnie z szablonem.
Krok 11:
Piecz herbatniki przez 10-12 minut w 180 stopniach.
Krok 12:
Tymczasem trzy ciasta mają odciąć wierzchołki.
Krok 13:
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w puszystą śmietanę.
Krok 14:
Krem umieścić w torbie cukierniczej. Zostaw trochę kremu do ciasta.
Krok 15:
Złóż ciasto, pięknie układając ciasta kremem, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 16:
Oto taki piękny warstwowy wzór widoczny z boku.
Krok 17:
Podczas gdy ciasto jest zaparzane, Zbierz ciastka do dekoracji ciasta.
Krok 18:
A także przygotuj lukier czekoladowy-krówki: dodaj gorącą śmietanę do posiekanej czekolady, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Następnie dodaj stopione masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 19:
Posmaruj ciasto kremówką.
Krok 20:
W ciastkach odetnij niewielką część z boku.
Krok 21:
Udekoruj ciastkami na wierzchu ciasta.
Krok 22:
Posyp dekorację pokruszonymi wierzchołkami ciasta i posypką do ciasta według uznania. Po 5-6 godzinach przebywania w lodówce ciasto Whoopi Pai jest gotowe zadowolić koneserów! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g