ciasto Whoopi Pai z kwaśną śmietaną i krówką

Wypróbuj ciasto z motywem amerykańskich biszkoptów z kremem-Whoopi Pai! Ciasta Whoopi-Pai to amerykański klasyk. Są czekoladowe, dyniowe, jagodowe i bardzo różne. A ten nowy wynalazek to ciasto Whoopi Pai. Skład jest taki sam i wygląda na wspanialszy.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 56 % 32 g
321 kcal
IG: 9 / 3 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 3 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę i dobrze wymieszaj z proszkiem kakaowym, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dwie minuty ubijaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj jajka w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj przez kolejne cztery minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gorąca kawa zmieszana z mlekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W trzech seriach, dodając na przemian płyn mleczno-kawowy do ubitego masła,a następnie suchą mieszankę, zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    150 gramów lepkiego ciasta przenieś do torby cukierniczej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Resztę ciasta podzielić równo na cztery ciasta do pieczenia. Ważne jest, aby piec ciasta osobno, ponieważ jeśli upieksz jedno grube ciasto, nie będziesz w stanie go pokroić, jak zwykły biszkopt, ma strukturę bliższą ciastku, więc się rozpadnie. Przykryj naczynia do pieczenia pergaminem i równomiernie rozprowadź ciasto na dnie. Jeśli trudno jest rozprowadzić silikonową szpatułką, możesz nasmarować ręce olejem roślinnym i rozprowadzić ciasto rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasta przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie pozwól im ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie nałóż na pergamin (ołówkiem, długopisem lub markerem) kółka-szablony do pieczenia herbatników (do dekoracji). Przykryj tym pergaminem, wzorem w dół, blachą do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na pergaminie zgodnie z szablonem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz herbatniki przez 10-12 minut w 180 stopniach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tymczasem trzy ciasta mają odciąć wierzchołki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w puszystą śmietanę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Krem umieścić w torbie cukierniczej. Zostaw trochę kremu do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Złóż ciasto, pięknie układając ciasta kremem, jak pokazano na zdjęciu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oto taki piękny warstwowy wzór widoczny z boku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podczas gdy ciasto jest zaparzane, Zbierz ciastka do dekoracji ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A także przygotuj lukier czekoladowy-krówki: dodaj gorącą śmietanę do posiekanej czekolady, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Następnie dodaj stopione masło i mieszaj, aż będzie gładkie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj ciasto kremówką.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W ciastkach odetnij niewielką część z boku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj ciastkami na wierzchu ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp dekorację pokruszonymi wierzchołkami ciasta i posypką do ciasta według uznania. Po 5-6 godzinach przebywania w lodówce ciasto Whoopi Pai jest gotowe zadowolić koneserów! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy