kolorowy makaron

naturalny i pyszny makaron do różnych przystawek i zup! Ten wspaniały i dość prosty w przygotowaniu domowy makaron jajeczny z mąki pszennej ze szpinakiem i kurkumą okaże się idealny nawet u początkujących gospodyń domowych, a jego smaku nie można porównać z zakupionym!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 64 % 39 g
289 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszny domowy makaron trzech rodzajów, który jest idealny do gotowania różnych potraw według własnego gustu z pragnieniem i na pewno spodoba się wielu? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania wspaniałego makaronu jajecznego z kurkumą i szpinakiem w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź trzy miski odpowiednie do przygotowania ciasta i rozbij po jednym jajku kurzym do każdej z misek, a następnie wlej jedną łyżkę oliwy z oliwek do każdej z misek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną trzecią łyżeczki soli do każdej z misek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pół łyżeczki kurkumy do jednej z misek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W drugiej misce rozłóż pięćdziesiąt gramów szpinaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w każdej z misek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do miski ze szpinakiem sto pięćdziesiąt gramów mąki pszennej przesianej przez drobne sito, w razie potrzeby z pszenicy durum.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze mieszając wszystkie składniki w misce, zagnieść ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami przez pięć do siedmiu minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz ugniatane ciasto w Kolobok i włóż je na trzydzieści minut do celofanowej torby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść i przygotować ciasto w pozostałych dwóch miskach na tej samej zasadzie, dodając do nich dziewięćdziesiąt gramów mąki, w razie potrzeby z pszenicy durum.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po trzydziestu minutach wlej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto, które następnie ugniataj i rozwałkuj na cienkie tortille.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp tortille mąką i złóż je na pół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kontynuuj posypywanie tortilli mąką i zwijaj je jeszcze raz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Złóż tortille jeszcze raz i posyp mąką, a następnie pokrój je w dość cienkie paski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż makaron pokrojony w paski na ruszcie lub blasze wyłożonej pergaminem, a następnie włóż do piekarnika i osusz makaron w temperaturze pięćdziesięciu do sześćdziesięciu stopni około trzydziestu do czterdziestu minut z uchylonymi drzwiami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Makaron pokrojony w paski można również ułożyć na arkuszu pergaminu lub tacy i suszyć w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

przygotowanie pysznego makaronu w domu wymaga pewnego wysiłku, jednak efekt końcowy z pewnością cię zachwyci! Domowy makaron DIY jest po prostu idealny do przygotowywania różnych potraw, zup i przystawek. Jeśli nigdy nie robiłeś domowego makaronu własnymi rękami, ale naprawdę chcesz spróbować, zapewniamy, że zgodnie z naszym przepisem na pewno okaże się nawet u początkujących gospodyń domowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy