kremowe ciasto galaretkowe z owocami i bezą

piękny, oryginalny! Niesamowicie pyszne na wakacje! Smak ciasta jest lekki, z harmonijnym połączeniem produktów. Jest na bazie piasku, na której znajdują się delikatne owoce zanurzone w galaretce. Na wierzchu krem maślany i chrupka beza czekoladowa. Kiedy masz dość ciężkich ciast, spróbuj takiego deseru!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 64 % 25 g
200 kcal
IG: 4 / 38 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowe ciasto galaretkowe z owocami i bezą ? Rozpocznij gotowanie od bardzo delikatnego ciasta kruchego. Aby go przygotować, jajka można wyjąć natychmiast z lodówki, ale lepiej jest wcześniej wyjąć olej, powinien stać się miękki, ale zachować kształt pokrojonych w kostkę. Ciasto można przygotować zarówno w blenderze, jak iw robocie, krusząc na okruchy. Również ręcznie, ale ugniatanie powinno być szybkie, aby baza była delikatna i krucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i niewielką szczyptą drobnej soli. Wymieszaj wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze opłucz i osusz jajka. Oddziel żółtka i białka do głębszego pojemnika, aby później wygodnie je ubić. Usuń białka do lodówki, będą potrzebne później i dobrze wymieszaj żółtka, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do suchych składników dodaj kostki lekko miękkiego masła, zmiel rękami na okruchy. Dodaj żółtka i szybko zagniataj ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj 1-2 łyżki. l lodowatej wody, ale spróbuj zrobić tak, jak jest. Miałem duże jajka i nie musiałem dodawać wody, było wystarczająco dużo wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto kruche długie ugniatanie nie lubi, nie ugniataj, tylko minimum, aby zebrać w kulkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj spód dzielonej formy pergaminem, Zamknij bok i lekko nasmaruj papier. Ciasto włożyć do formy. Można go rozwałkować o grubości około 1 cm (między dwoma arkuszami pergaminu) lub natychmiast rozprowadzić na dnie formy rękami, jak chcesz. Ciasto jest dość plastyczne, nie dokręcaj procesu. Następnie wyjmij formę z ciastem do lodówki na 15-25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po schłodzeniu piecz ciasto piaskowe w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180°C przez około 15-20 minut, aż będzie złote. Sprawdź gotowość wykałaczką - jeśli jest sucha, jest gotowa. Pozostaw do ostygnięcia w formie, przesuń cienkie ostrze wzdłuż boku,a dopiero potem otwórz bok. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche, pozwól mu całkowicie ostygnąć, pozostawiając na pergaminie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Produkty do napełniania mogą się różnić. Lepiej jest używać owoców miękkich i soczystych, ale które dobrze zachowują swój kształt, aby przez warstwę galaretki wyglądały pięknie i reprezentacyjnie. Daję bananom maksymalny czas dojrzewania, aby stały się miękkie i pachnące. Używam brzoskwini w puszkach, gruszka lub ananas też się sprawdzą. Galaretkę można przygotować w domu lub z suchych półproduktów, potrzebujesz żółtego, pomarańczowego lub brzoskwiniowego koloru — według własnego gustu i wyboru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw przygotuj galaretkę, aby miała czas na ostygnięcie do temperatury pokojowej. Przygotuj półprodukt zgodnie z instrukcjami na odwrocie, wystarczyło wlać i wymieszać suchą mieszaninę w gorącej wodzie. Galaretkę należy wlać w 2 etapach. Najpierw potrzebujesz 800 ml. rozłożyłem 4 paczki po 50 gramów.. każdy rozcieńcza się na 200 ml wody. Druga część, kolejne 400 ml rozcieńczymy później, w przeciwnym razie galaretka zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj formularz. Należy go umyć i wysuszyć. Na dużym arkuszu folii spożywczej umieść dno dzielonej formy z ciastem na środku. Przenieś ciasto na dno formy z papieru, jakby wyciągając papier spod niego, pozwól mu zsunąć się na żelazną podstawę. Uwaga, kruche ciasto ! Zbierz krawędzie filmu do środka, jak na zdjęciu (zdjęcie okazało się bardziej widoczne bez ciasta). Ostrożnie załóż i zamknij bok, a folię równomiernie wyprostuj, zginając Na Zewnątrz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż banany na cieście, między nimi umieść pokrojone kawałki brzoskwini w puszkach. Wziąłem mini banany i ułożyłem je w całości. Jeśli weźmiesz standardowe lub duże banany, należy je pokroić wzdłuż na pół i ułożyć w dół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby zabezpieczyć się przed wyciekami, owinąć spód formy folią, położyłem ją również na dnie blachy do pieczenia. Napełnij pierwszą porcją schłodzonej galaretki, równo z górną częścią bananów. Nigdy więcej polewania, w przeciwnym razie lekkie owoce zaczną się pojawiać. Wyjmij formę do lodówki na 2-3 godziny, aż galaretka wyraźnie się zestali i utrwali owoce. Czas może się różnić, po prostu sprawdź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z wyprzedzeniem, około 1 godziny przed stwardnieniem galaretki w formie, rozcieńczyć drugą porcję, aby galaretka miała czas na ostygnięcie. Wyjmij formę z lodówki i wlej na wierzch kolejne 400 ml galaretki, mam to jeszcze 2 paczki. Wróć do lodówki, aż galaretka całkowicie się zestali, czyli około 4 godzin (możesz przez noc). Warstwa galaretki będzie o około 1 cm wyższa od owoców.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Produkty do robienia bezy. Do ubijania białka jaj mogą mieć temperaturę pokojową lub z lodówki. Ważne jest, aby naczynia były beztłuszczowe i suche, w przeciwnym razie białka mogą się nie ubić. Pamiętaj, aby przesadzić cukier puder i skrobię. Czekolada jest odpowiednia dla każdego bez dodatków. Wolę ciemne, z zawartością kakao od 50%. Mleko jest bardziej odpowiednie dla menu dla dzieci, ale gorzkie dla miłośników goryczy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób bezę czekoladową. Rozpuść czekoladę impulsami w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ubij białka na sztywne szczyty stopniowo dodając cukier puder, około 7 minut. (Twój czas może być inny). Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj skrobię, ubij trochę więcej. Następnie wlej rozpuszczoną czekoladę, lekko wymieszaj szpatułką. Dosłownie kilka ruchów, aby pozostał marmurowy wzór.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na papierze do pieczenia narysuj okrąg nieco mniejszy niż górna część kształtu. Odwróć arkusz na blachę do pieczenia drugą stroną i ułóż ubitą bezę wzdłuż konturu wzoru. Delikatnie wygładź szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 120°C, susz przez około 1 godzinę. Następnie całkowicie ostudź.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Produkty do kremu twarogowego. Śmietana jest niezbędna na zimno, odpowiednie są tylko tłuszcze od 33% przeznaczone do ubijania. Będzie smaczniejszy z twarogiem śmietankowym, ale można go zastąpić miękkim homogenizowanym twarogiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotuj krem. Ubij kremowy ser twarogowy, aż będzie puszysty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Czystą, suchą trzepaczką ubij zimną śmietanę, aż zacznie zauważalnie gęstnieć, stopniowo dodając przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj ubity ser śmietankowy lub twarożek, ubij jeszcze trochę, aż się połączą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż krem na zastygłej galaretce, spłaszcz.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oddziel papier bezą, połóż ciasto na śmietanie, lekko dociśnij. Uwaga, beza jest bardzo delikatna. Włóż ciasto do lodówki na 1-2 godziny (możesz również na noc).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Następnie zdejmij burtę i folię spożywczą. Umieść ciasto bez wyjmowania z dna formy na stojaku na ciasto lub dużym naczyniu. Udekoruj górę według własnego uznania i możliwości, staraj się nie przeciążać.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasto jest lekkie, ale bardzo satysfakcjonujące. Podawaj pokrojone jak małe ciasto, beza pokruszy się fantazyjnie, to norma. Lepiej nie trzymać ciasta na stole przez długi czas, uwielbia chłód i natychmiastową degustację.

te produkty wystarczą na kształt d 24-26 cm.

podczas fotografowania użyto kształtu d 24 cm, nie bierz mniej, ciasto okazuje się dość duże.

to ciasto jest bardzo niezwykłe, w zwykłych ciastach z galaretką warstwy są mniej więcej w tej kolejności: ciasto z ciasta- - - > suflet- - - > galaretka z owocami. I wiele innych odmian gry z warstwami galaretki, dekoracji górnej galaretki itp.

w tym cieście krem nakłada się na galaretkę i nie jest to krem krzepnący, pozostaje miękki, wilgotny, a na wierzchu chrupka beza czekoladowa. Niesamowita paleta smaku i gra tekstury!

jeśli przeczytałeś ten przepis do końca i masz ochotę spróbować takiego ciasta-jesteś prawdziwym smakoszem i masz taką pracę na ramieniu! Powodzenia w gotowaniu i miłej degustacji!

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!). 

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy