francuski filet wołowy z pieczarkami i ziemniakami

Ta wołowina może zadowolić delikatnością i jasnym smakiem. Francuskie mięso jest dostępne nie tylko dla miłośników wieprzowiny. Miękka wołowina i obfita poduszka z pieczarek i sera pod delikatnym sosem śmietanowym.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 7 % 2 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz głowę cebuli i pokrój w cienkie półpierścienie. Jeśli łuska nie jest dobrze obrana, możesz wstępnie namoczyć cebulę w ciepłej wodzie przez 5-10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Formę, której użyjemy do pieczenia, smarujemy kroplą roślinnego oleju słonecznikowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż półpierścienie cebuli pierwszą warstwą na blasze do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wołowinę, lekko wysusz. I kroimy w poprzek włókien na porcje o wysokości nie większej niż 2 cm, głównym sekretem sukcesu francuskiego mięsa wołowego jest skuteczne pokonanie mięsa. Aby to zrobić, najlepiej użyć specjalnego noża do zmiękczania mięsa. Ale nadal tego nie mam.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Więc zwykle po prostu przykrywam kawałki mięsa zwykłą celofanową torbą, aby spray nie latał we wszystkich kierunkach i uderzam wołowinę młotkiem. Musisz bardzo ostrożnie pokonać mięso i po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż ubitą wołowinę na blasze do pieczenia na cebuli. Na tym etapie mięso należy posolić do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyte pieczarki muszą zaktualizować kawałek stosu. Spódnicę z grzybów można usunąć, ale mnie to nie stresuje. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pieczarki do mięsa. Pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Śmietanę należy rozcieńczyć przegotowaną wodą i dodać paprykę do smaku. Zawsze używam 10-15% śmietany i wędzonej papryki. Ale to nie jest ważne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Śmietanę z papryką wylewa się na grzyby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Półtwardy ser zetrzyj na grubej tarce i śpij na naszym przyszłym mięsie po francusku. Pieczemy wołowinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut.

ten przepis jest odpowiedni dla wielu osób, które z pewnych powodów nie lubią i nie gotują wieprzowiny. Klasyczny przepis na mięso w języku francuskim wykorzystuje wieprzowinę.
najważniejszym warunkiem gotowania wołowiny jest dobre mięso i wysokiej jakości kotlet. Tylko wtedy, gdy te dwa czynniki się pokrywają, mięso będzie ostatecznie delikatne i soczyste.
proponuję podawać Francuskie mięso wołowe ze świeżymi warzywami, ziołami i szklanką czerwonego półwytrawnego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy