skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasteczek & quot; kurze łapki & quot;. Są to ciasteczka twarogowe, więc warto zwrócić uwagę na jakość twarogu: biorę 9% twarogu. Margarynę lepiej wstępnie zamrozić, więc wygodniej będzie ją zmielić. Jajko jest średnie. Mąka może potrzebować trochę więcej, więc przygotuj trochę więcej mąki na zapas.
Krok 2:
Wstępnie zamrożoną margarynę(możesz wziąć masło) zetrzyj na grubej tarce do głębokiej miski. Jeśli margaryna nie została wcześniej zamrożona, możesz ją wyjąć z lodówki i posiekać nożem.
Krok 3:
Dodaj twarożek do margaryny. Twaróg można wziąć dowolną zawartość tłuszczu, ale wtedy warto zwrócić uwagę na ilość dodanej mąki. Jeśli twaróg jest suchy, dwie szklanki mogą być dużo, więc zacznij stopniowo dodawać mąkę.
Krok 4:
Równomiernie wymieszaj twarożek i margarynę.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę, sodę i jajko do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie: powinno być strome i nie przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Zbierz gotowe ciasto twarogowe w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Krok 7:
Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 0,3-0,5 cm na posypanym mąką stole. Wytnij koła. Kółka mogą mieć dowolny rozmiar.
Krok 8:
Wlej cukier do płaskiego talerza. Weź okrąg i połóż go na cukrze. Ważne jest, aby pamiętać: cukier nie jest dodawany do ciasta, Cała słodycz gotowego produktu będzie zależeć od ilości cukru, która będzie na ciastku po tych trzech krokach.
Krok 9:
Następnie zwiń okrąg na pół do wewnątrz stroną w cukrze.
Krok 10:
Następnie złóż półkole ponownie na pół, stroną z cukrem do wewnątrz. I zwiń wierzch ćwiartki koła w cukier. Tutaj możesz zrobić wrażenie widelcem, który po pierwsze dociska warstwy do siebie, aby produkt w piekarniku się nie rozwijał, a po drugie naśladuje samą gęsią łapę.
Krok 11:
Ułóż gotowe półfabrykaty ciastek, stroną z cukrem do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a następnie zmniejsz ogrzewanie do 160 gr. i piecz przez kolejne 10 minut. Ciasteczka powinny być różowe z cukrową czapką. Pyszne ciasteczka twarogowe pokochają zarówno gorące / ciepłe, jak i schłodzone.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g