ciasteczka z twarogiem kurze łapki z margaryną

ciasteczka twarogowe, które można zrobić z dziećmi. Proste w przygotowaniu, ale bardzo delikatne pyszne ciasteczka. Przygotowuje się go po prostu z dostępnych produktów. Zabawne skojarzenie wyglądu z kurzymi łapkami, łatwość przygotowania i smaczny wynik pozwolą Ci zrobić te ciasteczka z dziećmi. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tych ciasteczek w towarzystwie dzieci jest czekanie, aż zostaną upieczone.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 59 % 41 g
378 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasteczek & quot; kurze łapki & quot;. Są to ciasteczka twarogowe, więc warto zwrócić uwagę na jakość twarogu: biorę 9% twarogu. Margarynę lepiej wstępnie zamrozić, więc wygodniej będzie ją zmielić. Jajko jest średnie. Mąka może potrzebować trochę więcej, więc przygotuj trochę więcej mąki na zapas.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie zamrożoną margarynę(możesz wziąć masło) zetrzyj na grubej tarce do głębokiej miski. Jeśli margaryna nie została wcześniej zamrożona, możesz ją wyjąć z lodówki i posiekać nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twarożek do margaryny. Twaróg można wziąć dowolną zawartość tłuszczu, ale wtedy warto zwrócić uwagę na ilość dodanej mąki. Jeśli twaróg jest suchy, dwie szklanki mogą być dużo, więc zacznij stopniowo dodawać mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równomiernie wymieszaj twarożek i margarynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę, sodę i jajko do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie: powinno być strome i nie przyklejać się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz gotowe ciasto twarogowe w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 0,3-0,5 cm na posypanym mąką stole. Wytnij koła. Kółka mogą mieć dowolny rozmiar.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej cukier do płaskiego talerza. Weź okrąg i połóż go na cukrze. Ważne jest, aby pamiętać: cukier nie jest dodawany do ciasta, Cała słodycz gotowego produktu będzie zależeć od ilości cukru, która będzie na ciastku po tych trzech krokach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zwiń okrąg na pół do wewnątrz stroną w cukrze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie złóż półkole ponownie na pół, stroną z cukrem do wewnątrz. I zwiń wierzch ćwiartki koła w cukier. Tutaj możesz zrobić wrażenie widelcem, który po pierwsze dociska warstwy do siebie, aby produkt w piekarniku się nie rozwijał, a po drugie naśladuje samą gęsią łapę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe półfabrykaty ciastek, stroną z cukrem do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a następnie zmniejsz ogrzewanie do 160 gr. i piecz przez kolejne 10 minut. Ciasteczka powinny być różowe z cukrową czapką. Pyszne ciasteczka twarogowe pokochają zarówno gorące / ciepłe, jak i schłodzone.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy