skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ziemniaki obrać, dobrze umyć. Umyj i osusz kurczaka.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki na duże kawałki.
Krok 3:
Sól i pieprz ziemniaki do smaku, dodaj liść laurowy i dowolne ulubione przyprawy. dodałam zioła prowansalskie. Dodaj 100-150 gramów majonezu. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Krok 4:
Tymczasem udka z kurczaka (w moim przypadku) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i pieprz, dodaję jeszcze zmielony liść laurowy. Przełóż dwa ząbki czosnku przez prasę, dodaj je do kurczaka i pozostałe 100-150 gramów majonezu. Wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 5:
Włącz piekarnik do podgrzania o 200 stopni. Lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż ziemniaki.
Krok 6:
Ułóż marynowanego kurczaka na wierzchu. Wlej wszystkie resztki marynaty na wierzch. Wkładamy do piekarnika (200 stopni) na około 1 godzinę. Skoncentruj się na swoich piekarnikach, może potrzebujesz mniej czasu może więcej....
Krok 7:
Po 1 godzinie nasze pachnące ziemniaki z kurczakiem w majonezie z pietruszką są gotowe))
Krok 8:
Serwujemy i wzywamy domowników na obiad)) ziemniaki są bardzo miękkie i pachnące, kurczak po prostu rozpływa się w ustach)
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g