skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pocieraj kurczaki pomarańczową musztardą wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw do marynowania do około dwóch godzin
Krok 2:
Podczas marynowania kurczaków pokrój cebulę w pierścienie
Krok 3:
Z jabłek usuń górną część rdzenia wraz z ogonem
Krok 4:
Zmiel jądra orzechów włoskich w moździerzu
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce
Krok 6:
Wymieszaj ser i orzechy
Krok 7:
Jabłka nadziewane powstałą mieszaniną
Krok 8:
Na wierzchu tego dodaj miód
Krok 9:
W rondlu dodaj wszystkie składniki do przygotowania glazury. Ogrzewać na średnim ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednorodną substancję. Nie doprowadzaj do wrzenia
Krok 10:
Rozłóż cebulę rzadką warstwą na dnie naczynia do pieczenia kurczaków
Krok 11:
"posadź" kurczaki na cebuli i wyślij do piekarnika na 40 minut.w temperaturze 200 stopni. Całkowity czas gotowania kurczaków wynosi około godziny i dziesięciu minut
Krok 12:
Po czterdziestu minutach wyjmij kurczaki z piekarnika i posmaruj lukrem. Wyślij do piekarnika na kolejne dziesięć minut glazury
Krok 13:
Po dziesięciu minutach ponownie wyjmujemy kurczaki i instalujemy dla nich przygotowane jabłka. I ostatni raz Wyślij do piekarnika na dziesięć minut
spróbuj ugotować kurczaki korniszonowe. Jest to niezwykle soczysty i smaczny mały kurczak, który niedawno zaczął trafiać na półki rynków i sklepów. Kurczaki są bardzo wygodne do gotowania na porcje na świątecznym stole i w restauracjach. Koszt takich korniszonów jest nieco wyższy niż koszt zwykłego kurczaka. Mięso takiego kurczaka nie różni się zbytnio od smaku mięsa zwykłego kurczaka. Bardzo dobrze jest eksperymentować z gotowaniem. Świetnie nadaje się do męskich potraw z grilla, w szczególności smażenia na rożnie. Oryginalnie z korniszonów ugotować kurczaka tytoniowego z sosem gruzińskim. Jabłka służą jako dobry, słodki dodatek, ale inny dodatek pasuje do kurczaków zgodnie z Twoim gustem i pragnieniem. Korniszony najlepiej kupować uprawiane w domu. są znacznie gęstsze i smaczniejsze niż sklepowe fermy drobiu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Kurczaki korniszony - 173 kcal/100g