ciasto twarogowe na margarynie ze śmietaną i wiśniami

łatwe i niedrogie domowe wypieki na herbatę dla wszystkich! Wspaniały przepis na zrobienie wspaniałego przewiewnego ciasta wiśniowego, który mile zaskoczy swoim niesamowicie wyrafinowanym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 63 % 37 g
253 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego twarogu z wiśniami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trzysta gramów przesianej mąki do głębokiej miski i dodaj sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto gramów cukru do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sto osiemdziesiąt gramów pokrojonej na kawałki i mrożonej margaryny do ogólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, starając się rozgnieść margarynę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj ugniatanie wszystkich składników w misce rękami, aż uzyskasz miękisz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na stole i zbierz je w bryłę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ciasto do celofanowej torby i włóż do lodówki na trzydzieści minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż pięćset gramów domowego twarogu do głębokiej miski i dodaj do niej jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej sto gramów cukru do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż sto gramów kwaśnej śmietany do miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zmiel wszystkie składniki w misce mikserem na gładką pastę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po pół godzinie rozprowadzamy ciasto w formie natłuszczonej niewielką ilością masła i równomiernie rozprowadzamy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Równomiernie rozprowadzając ciasto w formie, formujemy z niego boki i w razie potrzeby dodajemy trochę mąki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż przygotowaną masę twarogową w formie na wierzchu ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż masę twarogową w postaci jednolitej warstwy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż trzysta pięćdziesiąt gramów wiśni na twarogu i lekko dociśnij łyżką, a następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu dziewięćdziesięciu stopni, aby upiec ciasto.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po trzydziestu do trzydziestu pięciu minutach wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika, dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie i wyjmujemy formę.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kroimy ciasto na porcje, a następnie układamy je na talerzach. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis na słodkie wypieki na herbatę-ciasto twarogowe z wiśniami! Wspaniałe domowe wypieki, które nie mają sobie równych! Takie ciasto twarogowe z wiśniami spodoba się wszystkim koneserom umiarkowanie słodkich i szczególnie delikatnych deserów. Kruche ciasto natychmiast rozpływa się w ustach, a biały twarożek i piękna wiśnia sprawiają, że to ciasto wiśniowe jest niesamowicie wyrafinowane i przewiewne jak chmura. Przygotuj go i daj sobie chwile prawdziwej błogości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy