skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec tarte ciasto z twarogiem i wiśniami? Przygotuj jedzenie. Śmietana i jajka powinny być zimne. Trzymaj olej w zamrażarce do pożądanego momentu.
Krok 2:
Zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Połącz śmietanę z jajkiem. Wystarczy wymieszać widelcem i na razie włożyć do lodówki, aby się nie rozgrzała. Ciasto kruche należy szybko przygotować, w przeciwnym razie produkt może okazać się twardy.
Krok 3:
Przesiej odmierzoną ilość mąki i proszku do pieczenia. Użyj głębokiej miski do wyrabiania ciasta. Dodaj cały cukier, sól i wanilinę. Dobrze wymieszaj suche składniki z mąką, aby uzyskać równomierne rozprowadzenie.
Krok 4:
W tej samej misce zetrzyj zamrożone masło. Zanurz masło w mące, aby szybko i łatwo się pocierało. Trzymaj brykiet oleju przez folię opakowaniową. Posyp mąką starte masło, a następnie wymieszaj widelcem, aby nie rozgrzało się z rąk.
Krok 5:
Wlej płynną śmietanę jajeczną do suchej mieszanki mąki i masła. Najpierw wymieszaj widelcem. Następnie dla wygody przenieś ciasto na stół i szybko ugniataj rękami. Ciasto nie klei się, jest miękkie i posłuszne. Staraj się nie dodawać nadmiaru mąki, aby nie zatkać ciasta.
Krok 6:
Nie ugniataj długo, aż będzie gładkie, zadaniem jest po prostu ułożenie ciasta w grudkę. Podziel gotowe ciasto na 2 nierówne części i zawiń je w folię lub opakowania. Większość to podstawa, spód ciasta, włóż do lodówki na 20 minut. Mniejszy będzie ocierał się o górę, włóż go do zamrażarki.
Krok 7:
Produkty do napełniania. Weź dowolną czekoladę, jeśli chcesz, możesz jej w ogóle nie dodawać. Wiśnie nadają się mrożone, w sezonie oczywiście lepiej gotować ze świeżymi.Miałem twaróg sklepowy, niezbyt suchy, 9% ziarnisty. Umyj mrożone wiśnie bez rozmrażania zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć. Użyłem batoników Kinder, po prostu połamałem je na kawałki.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie twarogowe. Spróbuj twarogu, ilość cukru będzie zależeć od jego kwasu. Następnie dobrze zetrzyj widelcem, aby nie pozostały grudki. Dodaj szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Następnie włóż cukier i jajko, wymieszaj i posmakuj, dostosuj smak, jeśli to konieczne. Nie dodawaj jeszcze czekolady i wiśni, włóż je do nadzienia jako ostatnie, gdy położysz je na cieście.
Krok 9:
Przykryj spód formy wysokiej jakości pergaminem. Rozmiar mojej formy na dole to 30 x 18 cm, dla tej ilości składników jest najbardziej odpowiedni. Wyjmij większy kawałek ciasta z lodówki. Można go rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Wolę stopniowo rozciągać, ugniatać w warstwę rękami, bezpośrednio w formie. Uformuj dno ciasta niezbyt cienkie, grubość 0,7-1 cm będzie idealna.
Krok 10:
Teraz dodaj czekoladę i wiśnie do twarogu, wymieszaj. Następnie rozłóż nadzienie równą warstwą na cieście.
Krok 11:
Na grubej tarce zetrzyj mrożone ciasto.
Krok 12:
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 190°C przez około 40-50 minut, aż będzie złoty. Czasy mogą się różnić ze względu na osobowość piekarników i wilgotność twarogu. Sprawdź gotowość wykałaczką, jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe. Mój gotował przez prawie 50 minut.
Krok 13:
Jak każde kruche ciasto, pozostaw do ostygnięcia w formie, dopiero potem pokrój. Schłodzone ciasto będzie piękne, nadzienie twarogowe ustabilizuje się. Jeśli się spieszysz i musisz ciąć jeszcze na gorąco, nadzienie będzie bardziej wilgotne i soczyste, może spłynąć do cięcia, ale w ogóle nie wpłynie to na smak. Ciasto jest dość sycące, pokrojone na małe kawałki, takie jak ciastko lub ciasto.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g