skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić loki twarogowe w śmietanie? Rozmrozić ciasto zgodnie z zaleceniami producenta. Mam ciasto bez drożdży, z dwóch talerzy. Możesz wziąć dowolny twaróg. Wziąłem sklepowy, 9% ziarnisty, niezbyt suchy. Jako środek aromatyzujący użyłam cukru waniliowego. Ktoś bardziej lubi cynamon, wszystko będzie dobrze, to kwestia gustu. Najbardziej akceptowalna konsystencja i zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi 15%.
Krok 2:
Rozwałkuj warstwę ciasta o grubości 0,3 cm. Posmaruj luźnym jajkiem. Posyp równomiernie cukrem zwykłym i waniliowym (lub cynamonem). Zetrzyj twaróg widelcem, aby nie było dużych grudek, rozłóż połowę na cieście od krawędzi około 1,5 cm.
Krok 3:
Następnie zwiń warstwę niezbyt mocno. Zacznij owijać od dowolnej krawędzi do środka, w kierunku drugiej części. Pokrój ostrym nożem w paski o szerokości 2,5 cm, uzyskaj cudowne loki. Podobnie przygotuj resztę ciasta, miałem jeszcze 1 warstwę.
Krok 4:
Natychmiast umieść loki twarogowe na blasze do pieczenia. Używam maty nieprzywierającej wielokrotnego użytku. Jeśli tak nie jest, połóż pergamin i posmaruj go odrobiną oleju roślinnego. Półfabrykaty (boki i Góra) posmarować ubitym jajkiem, wierzch delikatnie posypać cukrem.
Krok 5:
Natychmiast włóż piec do nagrzanego piekarnika w temperaturze t 200°C. Po 5 minutach zmniejsz do t 180° i gotuj, aż zacznie się rumienić, to około 20-30 minut. Czas może się nieznacznie różnić. Wymieszaj śmietanę z cukrem. Posmaruj gotowe, gorące loki twarogowe polewą śmietanową, w tym bokami. Wróć do piekarnika na 1-2 minuty, aby zalać.
Krok 6:
Podawaj lekko ciepłe lub schłodzone. Podczas serwowania wierzch można posypać cukrem pudrem, jest to opcjonalne. Miałem dość słodyczy i nie posypałem. Loki twarogowe w śmietanie są tak smaczne, że są spożywane bardzo szybko. Dostałem 18 ptysiów, połowa pozostała następnego dnia, były jak świeże. Po prostu przechowuj w lodówce, nadzienie jest nadal twarogiem, a następnie lekko podgrzej.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g