loki twarogowe z ciasta francuskiego w śmietanie

delikatne, soczyste, miękkie! Dosłownie rozpływają się w ustach! Przy oczywistej prostocie tworzenia loków okazuje się niesamowicie smaczny. Dobre na każdy dzień, kiedy nie ma czasu na przygotowanie czegoś złożonego. Pomaga gotowe ciasto, co jest atrakcyjne dla początkujących kucharzy. Dzieci i dorośli będą jeść z przyjemnością!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 58 % 32 g
298 kcal
IG: 0 / 47 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić loki twarogowe w śmietanie? Rozmrozić ciasto zgodnie z zaleceniami producenta. Mam ciasto bez drożdży, z dwóch talerzy. Możesz wziąć dowolny twaróg. Wziąłem sklepowy, 9% ziarnisty, niezbyt suchy. Jako środek aromatyzujący użyłam cukru waniliowego. Ktoś bardziej lubi cynamon, wszystko będzie dobrze, to kwestia gustu. Najbardziej akceptowalna konsystencja i zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi 15%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj warstwę ciasta o grubości 0,3 cm. Posmaruj luźnym jajkiem. Posyp równomiernie cukrem zwykłym i waniliowym (lub cynamonem). Zetrzyj twaróg widelcem, aby nie było dużych grudek, rozłóż połowę na cieście od krawędzi około 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zwiń warstwę niezbyt mocno. Zacznij owijać od dowolnej krawędzi do środka, w kierunku drugiej części. Pokrój ostrym nożem w paski o szerokości 2,5 cm, uzyskaj cudowne loki. Podobnie przygotuj resztę ciasta, miałem jeszcze 1 warstwę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast umieść loki twarogowe na blasze do pieczenia. Używam maty nieprzywierającej wielokrotnego użytku. Jeśli tak nie jest, połóż pergamin i posmaruj go odrobiną oleju roślinnego. Półfabrykaty (boki i Góra) posmarować ubitym jajkiem, wierzch delikatnie posypać cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast włóż piec do nagrzanego piekarnika w temperaturze t 200°C. Po 5 minutach zmniejsz do t 180° i gotuj, aż zacznie się rumienić, to około 20-30 minut. Czas może się nieznacznie różnić. Wymieszaj śmietanę z cukrem. Posmaruj gotowe, gorące loki twarogowe polewą śmietanową, w tym bokami. Wróć do piekarnika na 1-2 minuty, aby zalać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj lekko ciepłe lub schłodzone. Podczas serwowania wierzch można posypać cukrem pudrem, jest to opcjonalne. Miałem dość słodyczy i nie posypałem. Loki twarogowe w śmietanie są tak smaczne, że są spożywane bardzo szybko. Dostałem 18 ptysiów, połowa pozostała następnego dnia, były jak świeże. Po prostu przechowuj w lodówce, nadzienie jest nadal twarogiem, a następnie lekko podgrzej.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy