skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania. Warzywa, bakłażany, cytrynę należy umyć i wysuszyć.
Krok 2:
Rozgrzej piekarnik. Kładziemy arkusz folii na blasze do pieczenia, kładziemy na nim bakłażany, przebijamy każdy widelcem w kilku miejscach. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25-40 minut (w zależności od specyfiki konkretnego piekarnika). Bakłażany powinny stać się miękkie, co oznacza, że ostry nóż powinien łatwo wejść w ich miąższ.
Krok 3:
Włóż gotowe bakłażany do miski lub innego pojemnika do ostygnięcia.
Krok 4:
Na wierzch miski dokręcamy folią spożywczą lub folią i pozostawiamy w tej formie, aż bakłażan całkowicie ostygnie. Ta procedura pozwala obrać bakłażana przy minimalnej utracie miąższu: skóra łatwo się oddziela w ciągu kilku minut.
Krok 5:
Wymieszaj obrane bakłażany w misce blendera. Wyciskamy czosnek przez prasę, dokładnie mielimy zirę w dłoniach lub mielimy na proszek w młynku do kawy, wlewamy ją i wszystkie inne przyprawy (w zależności od ich ilości na osobisty gust), trochę solimy. I siekamy to wszystko na średnich obrotach.
Krok 6:
Otrzymujemy masę delikatnej i jednorodnej konsystencji, wyciskamy sok z cytryny do smaku, dodajemy pastę Tahin, wszystko ponownie mieszamy. W razie potrzeby smakujemy, dodajemy trochę więcej soli lub przypraw.
Krok 7:
Rozłóż powstałą przekąskę w misce lub salaterce. Udekoruj zielenią, możesz zrobić wgłębienia łyżką i wlać do nich trochę oliwy z oliwek, posypać pieprzem lub czarnym lub białym sezamem. To wszystko! Traktujemy rodzinę, gości pysznym i oryginalnym daniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g