Babaganush z makaronem tahini

przekąska-przekąska dla fanów pikantnych orientalnych potraw! Wylatać. Babaganush lub Baba ghanush to popularne danie kuchni orientalnej (głównie arabskiej, ale nie tylko). Przekąska składająca się głównie z gotowego bakłażana zmieszanego z przyprawami (np. z pastą sezamową, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny). Bakłażany są wstępnie pieczone w całości lub pieczone nad ogniem lub węglem drzewnym, dzięki czemu miąższ staje się miękki i nabiera zapachu grilla. W domu bakłażany można upiec w piekarniku. To coś niesamowicie pysznego! Moja rodzina, kiedy po raz pierwszy ugotowałam to danie, skosztowałam-skosztowałam i nie mogłam przestać - wszyscy jedli pierwszego wieczoru! Potem gotowali jeszcze raz. Należy od razu powiedzieć, że ilość przypraw należy dostosować do własnych upodobań i możliwości organizmu, ponieważ nie każdy może być ostry. Cóż, ten, któremu pozwolono, będzie w nieopisanym zachwycie... Danie jest bardzo satysfakcjonujące, pachnące, przypomina kawior z bakłażana, ale ze specjalnymi niuansami smakowymi. Obecność w nim pasty tahiny nadaje orzechowy smak, przyprawy również uzupełniają smak tego dania na swój sposób. Ta przekąska jest pyszna do jedzenia z różnymi orientalnymi tortillami, chlebem pita, pieczywem dietetycznym, grzankami itp.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 42 % 8 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania. Warzywa, bakłażany, cytrynę należy umyć i wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej piekarnik. Kładziemy arkusz folii na blasze do pieczenia, kładziemy na nim bakłażany, przebijamy każdy widelcem w kilku miejscach. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25-40 minut (w zależności od specyfiki konkretnego piekarnika). Bakłażany powinny stać się miękkie, co oznacza, że ostry nóż powinien łatwo wejść w ich miąższ.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż gotowe bakłażany do miski lub innego pojemnika do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na wierzch miski dokręcamy folią spożywczą lub folią i pozostawiamy w tej formie, aż bakłażan całkowicie ostygnie. Ta procedura pozwala obrać bakłażana przy minimalnej utracie miąższu: skóra łatwo się oddziela w ciągu kilku minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj obrane bakłażany w misce blendera. Wyciskamy czosnek przez prasę, dokładnie mielimy zirę w dłoniach lub mielimy na proszek w młynku do kawy, wlewamy ją i wszystkie inne przyprawy (w zależności od ich ilości na osobisty gust), trochę solimy. I siekamy to wszystko na średnich obrotach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otrzymujemy masę delikatnej i jednorodnej konsystencji, wyciskamy sok z cytryny do smaku, dodajemy pastę Tahin, wszystko ponownie mieszamy. W razie potrzeby smakujemy, dodajemy trochę więcej soli lub przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż powstałą przekąskę w misce lub salaterce. Udekoruj zielenią, możesz zrobić wgłębienia łyżką i wlać do nich trochę oliwy z oliwek, posypać pieprzem lub czarnym lub białym sezamem. To wszystko! Traktujemy rodzinę, gości pysznym i oryginalnym daniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g

Podobne przepisy