skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciastek biszkoptowych
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę i wymieszaj mikserem.
Krok 3:
Doda mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem. Ciasto nie powinno być gęste. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 4:
Podziel ciasto na 3 części. Z 2/3 upiec jasne ciasto, a resztę ciasta dodać kakao i upiec ciemne ciasto.
Krok 5:
Okazało się, że jest to jedno duże ciasto, upiekłam je w formie do ciasta i małe ciasto czekoladowe. Określ temperaturę i czas pieczenia w piekarniku. Piekłem w 180 stopniach przez około 45 minut.
Krok 6:
Podziel schłodzone jasne ciasto na małe kawałki.
Krok 7:
Produkty do kremu. Śmietana powinna być gęsta i tłusta.
Krok 8:
Śmietanę ubić z cukrem
Krok 9:
Posmaruj dolne ciasto czekoladowe kremem.
Krok 10:
Część kremu (którą podlejemy przed podaniem) odstawiamy do osobnej miski. Zanurz kawałki w pozostałej śmietanie i uformuj ciasto.
Krok 11:
Uformowane ciasto, zagęścić (można zagnieść ze wszystkich stron rękami, można użyć łyżki lub innych narzędzi kuchennych). Wstawić do lodówki do namoczenia.
Krok 12:
Przed podaniem skropić pozostałą śmietaną i posypać startą czekoladą.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g