Ciasto Perwersyjne Wanka

kręcone blond z kremem śmietankowym to radość dla słodyczy! Ciasto & quot; Vanka curly" z kremem śmietankowym-radość dla słodyczy dużych i małych, które są dostępne w mojej rodzinie. Ciasto okazuje się ogromne i nasączone delikatną śmietaną. Nawet jeśli krem zajmuje cały kilogram, czasami trzeba go przekupić. Ciasto o bardzo delikatnym, kwaśnym smaku, szczególnie lubiane przez miłośników wszystkiego, co mleczne. Jednak, aby stłumić smak kwaśnej śmietany, możesz dodać aromaty, takie jak wanilia lub cytrusy. Przed podaniem ciasto należy trzymać w lodówce, aby było namoczone i połączone w jedną masę, ponieważ tworzymy je z kawałków. Zwykle mam noc i poranek w lodówce. Tak to działa. Następnie na stole nie rozpada się i jest idealnie pokrojony na porcje. Aby & quot; curlyashki & quot; były lekko zaokrąglone, a nie jak kostka, do pieczenia górnego ciasta (które później jest cięte na kawałki) używam Formy do ciasta. Dzięki temu uzyskuje się kształt ciasta przypominający kręconą głowę. Przed podaniem ciasto polać pozostałą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 64 % 30 g
258 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciastek biszkoptowych

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę i wymieszaj mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doda mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem. Ciasto nie powinno być gęste. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 3 części. Z 2/3 upiec jasne ciasto, a resztę ciasta dodać kakao i upiec ciemne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Okazało się, że jest to jedno duże ciasto, upiekłam je w formie do ciasta i małe ciasto czekoladowe. Określ temperaturę i czas pieczenia w piekarniku. Piekłem w 180 stopniach przez około 45 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel schłodzone jasne ciasto na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Produkty do kremu. Śmietana powinna być gęsta i tłusta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Śmietanę ubić z cukrem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj dolne ciasto czekoladowe kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Część kremu (którą podlejemy przed podaniem) odstawiamy do osobnej miski. Zanurz kawałki w pozostałej śmietanie i uformuj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformowane ciasto, zagęścić (można zagnieść ze wszystkich stron rękami, można użyć łyżki lub innych narzędzi kuchennych). Wstawić do lodówki do namoczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem skropić pozostałą śmietaną i posypać startą czekoladą.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy