skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Olej wyjąć z co najmniej 2 godziny przed gotowaniem.
Krok 2:
Włóż masło i cukier do miski miksera stojącego. (Miska i trzepaczka są świetne, jeśli w ogóle.) Ubijać.
Krok 3:
Dodaj cukier waniliowy. Taki cukier z naturalną wanilią jest teraz dobry. Ubijaj do jasnej, pienistej masy.
Krok 4:
Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając.
Krok 5:
Doprowadź ciasto do jasnej, pienistej masy.
Krok 6:
Do przesianej mąki dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj połowę mąki do masy. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj mleko i wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 10:
To daje ciasto.
Krok 11:
Włóż łyżkę ciasta do przygotowanych foremek.
Krok 12:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz w 170 stopniach przez 20 minut.
Krok 13:
Gotowe babeczki ostudź.
Krok 14:
Są porowate i miękkie.
Krok 15:
Przygotuj składniki na krem. W przypadku babeczek waniliowych wygodnie jest stosować ekstrakt waniliowy w kremie.
Krok 16:
Aby uzyskać dobry krem, białka nie powinny zawierać ani grama żółtka. Osobiście usuwam nawet wici (jasne skrzepy białka).
Krok 17:
Dodaj cukier do białek.
Krok 18:
Umieść na łaźni parowej (wtedy woda nie dotyka dna miski).
Krok 19:
Ubijaj.
Krok 20:
Otrzymasz bujną, trwałą pianę, która jest ciepła.
Krok 21:
Wyjmij z wanny i ubijaj, aż ostygnie.
Krok 22:
W małych porcjach dodaj miękkie masło do białek i za każdym razem ubijaj, aż będzie gładkie.
Krok 23:
Idealny, jeśli białka i olej mają tę samą temperaturę.
Krok 24:
Do kremu dodaj wanilię i inne składniki dla aromatu i smaku.
Krok 25:
Dobrze wymieszaj.
Krok 26:
Dodaj barwnik do części kremu i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 27:
Włóż poplamiony krem do torby, jakby rozmazując go po ścianach.
Krok 28:
Włóż Biały Krem do torby.
Krok 29:
Okazuje się w ten sposób.
Krok 30:
Piękna kremowa czapka na babeczkach jest uzyskiwana z dyszą Otwarta gwiazda.
Krok 31:
Udekoruj babeczki kremem.
Krok 32:
Można ozdobić jagodami i miętą.
Krok 33:
Babeczki waniliowe z kremem w plasterkach.
Krok 34:
Możesz ozdobić babeczki lawendą i rozmarynem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g