babeczki z kremem jajeczno-maślanym

klasyka gatunku-wanilia, mini format i dużo kremu! Dalej ! Babeczki waniliowe z kremem to pyszny i dość łatwy do wykonania deser. Ten przepis jest podstawą kreatywności. Z tego samego ciasta i kremu możesz zrobić ciasto.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 35 % 24 g
węglowodany 58 % 40 g
385 kcal
IG: 3 / 10 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Olej wyjąć z co najmniej 2 godziny przed gotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło i cukier do miski miksera stojącego. (Miska i trzepaczka są świetne, jeśli w ogóle.) Ubijać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy. Taki cukier z naturalną wanilią jest teraz dobry. Ubijaj do jasnej, pienistej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź ciasto do jasnej, pienistej masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przesianej mąki dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj połowę mąki do masy. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mleko i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To daje ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż łyżkę ciasta do przygotowanych foremek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz w 170 stopniach przez 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe babeczki ostudź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Są porowate i miękkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj składniki na krem. W przypadku babeczek waniliowych wygodnie jest stosować ekstrakt waniliowy w kremie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby uzyskać dobry krem, białka nie powinny zawierać ani grama żółtka. Osobiście usuwam nawet wici (jasne skrzepy białka).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj cukier do białek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umieść na łaźni parowej (wtedy woda nie dotyka dna miski).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubijaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Otrzymasz bujną, trwałą pianę, która jest ciepła.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wyjmij z wanny i ubijaj, aż ostygnie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W małych porcjach dodaj miękkie masło do białek i za każdym razem ubijaj, aż będzie gładkie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Idealny, jeśli białka i olej mają tę samą temperaturę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Do kremu dodaj wanilię i inne składniki dla aromatu i smaku.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dobrze wymieszaj.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj barwnik do części kremu i mieszaj, aż będzie gładki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Włóż poplamiony krem do torby, jakby rozmazując go po ścianach.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Włóż Biały Krem do torby.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Okazuje się w ten sposób.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Piękna kremowa czapka na babeczkach jest uzyskiwana z dyszą Otwarta gwiazda.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Udekoruj babeczki kremem.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Można ozdobić jagodami i miętą.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Babeczki waniliowe z kremem w plasterkach.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Możesz ozdobić babeczki lawendą i rozmarynem.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy