słodkie proste placki drożdżowe nadziewane marchewką

wspaniałe słodkie ciasta dla całej rodziny! Bardzo dobry stosunek soli do cukru. Ciasto dobrze rośnie, okazuje się bardzo przewiewne, drożdże z umiarem - bez zapachu Bardzo smaczne puszyste ciasta. Ze stołu znikają po prostu w kilka minut:) bardzo lubię robić wypieki, a ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych, wydaje mi się proste "żywe" czy coś. Oczywiście zajmuje to sporo czasu, ale nie żałuję czasu, ponieważ bardzo lubię sam proces.
JulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
234 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogólnie rzecz biorąc, słodkie paszteciki z nadzieniem marchewkowym są dziś na porządku dziennym. Najpierw włóż ciasto drożdżowe bez pary. Podgrzej mleko do ciepłego stanu, rozpuść masło

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłym mleku rozcieńczamy drożdże do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy sól, cukier, jajko, masło. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie powoli dodaj mąkę. Jeśli to możliwe, najlepiej go przesiać, wtedy stanie się przewiewny, nasycony tlenem, co oznacza, że ciasto okaże się po prostu magiczne

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąki to oczywiście przybliżona ilość, ponieważ wiele zależy od lepkości mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od boków miski i uformować się w kulkę, wystarczy mąki. Przykryj miskę folią do pisania lub zwykłą plastikową torbą i wyjmij w ciepłe miejsce. Najczęściej rozgrzewam piekarnik (do 30 stopni) i wkładam do niego ciasto. Jeśli drożdże, świeże zajmie to godzinę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ciasto rośnie, zajmijmy się nadzieniem. Pocieramy marchewkę na grubej tarce, wlewamy do rondla, posypujemy cukrem, wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodaj masło i wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie musisz podzielić nasze ciasto na 12 (Duże placki) lub 16 (małe placki) części, zwinąć z nich kulki, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko rozwałkuj podniesione bułki, połóż nadzienie na środku, ściśnij, uformuj ciasto i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie ciasta są zrobione, przykryj je ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut, aby rosły

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak widać, paszteciki dobrze wyrosły. Włącz piekarnik do 200 stopni, a w tym czasie potrząsamy 1 jajkiem i smarujemy nasze ciasta silikonową szczotką. Teraz nasze paszteciki będą błyszczące i błyszczące. Wyjmujemy blachę do pieczenia w piekarniku na około 15-20 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy tylko placki staną się opalone i piękne, wyjmujemy je z piekarnik, pozwalamy odpocząć pod ręcznikiem przez około 15 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz możesz zadzwonić do domu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy