skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę, 2 łyżki cukru, drożdży i soli. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę.
Krok 2:
Dodaj ciepłą wodę do suchych składników. Najlepiej lekko wymieszać, aby drożdże i mąka zaczęły ze sobą współpracować.
Krok 3:
Dodaj masło.
Krok 4:
Ugniataj ciasto najpierw w misce, a gdy wchłonie całą mąkę, Przejdź na stół lub deskę. Im lepiej zagnieść ciasto, tym smaczniejsze, bardziej miękkie i przewiewne będą bułki. Ogólnie rzecz biorąc, zagniatanie ciasta zajmuje około 30 minut. Gładkie i przyjemne w dotyku ciasto włożyć do torebki lub miski pod folię i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub dwa razy, zależy to od temperatury i jakości drożdży i mąki).
Krok 5:
Przenieś gotowe ciasto na deskę i zmiażdż.
Krok 6:
Podziel go na 4 części, zostaw jedną, a resztę Usuń pod folią, aby się nie zwietrzała.
Krok 7:
Najpierw zetrzyj, a następnie rozwałkuj ciasto w prostokąt.
Krok 8:
Wymieszaj pozostały cukier z cynamonem i jedną czwartą tej mieszanki posyp ciasto równą warstwą.
Krok 9:
Zwiń w rolkę i ściśnij.
Krok 10:
Pokrój w plastry o grubości około 3 cm.
Krok 11:
Ściskając jedną stronę każdej bułki, rozłóż drugą stronę i ułóż w ten sposób wszystkie przyszłe bułki na blasze do pieczenia szczyptą w dół. Przykryj blachę do pieczenia i pozwól bułkom wyrosnąć. Posmaruj każdą bułkę jajkiem. Jeśli jesteś weganinem lub pościsz, istnieje kilka opcji. Pierwszym z nich jest posmarowanie słodką mocną herbatą. Drugi to wcale nie smarować. Trzeci to posmarowanie wodą i posypanie cukrem. Czwarty-posmaruj syropem cukrowym.
Krok 12:
Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż będą złote.
miłego!
P. S. jeśli przygotowujesz bułki na obiad, ugniataj ciasto rano, włóż je pod folię i wstaw do lodówki na dolnej półce. Wieczorem wyjmij ciasto na pół godziny lub godzinę przed pracą z nim, rozgrzeje się i będzie pasować, będzie z dobrze rozwiniętym glutenem. A potem pracuj z nim tak, jak powinieneś - ugniataj, zwiń itp.podczas przygotowywania obiadu, a bułki dojrzewają.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g