bułeczki z ciasta drożdżowego na jajkach bez mleka

proste i oszczędne bułeczki. Na czczo i weganie. Dla każdego! Pieczenie cynamonowe jest bardzo, bardzo popularne. Jej zapach w połączeniu z zapachami drożdży doprowadza mnie do szału. Gorąco polecam wszystkim przygotowanie takich bułek - bez mleka, ekonomiczne i proste. Ale bardzo smaczne.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 72 % 41 g
267 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę, 2 łyżki cukru, drożdży i soli. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj ciepłą wodę do suchych składników. Najlepiej lekko wymieszać, aby drożdże i mąka zaczęły ze sobą współpracować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto najpierw w misce, a gdy wchłonie całą mąkę, Przejdź na stół lub deskę. Im lepiej zagnieść ciasto, tym smaczniejsze, bardziej miękkie i przewiewne będą bułki. Ogólnie rzecz biorąc, zagniatanie ciasta zajmuje około 30 minut. Gładkie i przyjemne w dotyku ciasto włożyć do torebki lub miski pod folię i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub dwa razy, zależy to od temperatury i jakości drożdży i mąki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe ciasto na deskę i zmiażdż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel go na 4 części, zostaw jedną, a resztę Usuń pod folią, aby się nie zwietrzała.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw zetrzyj, a następnie rozwałkuj ciasto w prostokąt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj pozostały cukier z cynamonem i jedną czwartą tej mieszanki posyp ciasto równą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń w rolkę i ściśnij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój w plastry o grubości około 3 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściskając jedną stronę każdej bułki, rozłóż drugą stronę i ułóż w ten sposób wszystkie przyszłe bułki na blasze do pieczenia szczyptą w dół. Przykryj blachę do pieczenia i pozwól bułkom wyrosnąć. Posmaruj każdą bułkę jajkiem. Jeśli jesteś weganinem lub pościsz, istnieje kilka opcji. Pierwszym z nich jest posmarowanie słodką mocną herbatą. Drugi to wcale nie smarować. Trzeci to posmarowanie wodą i posypanie cukrem. Czwarty-posmaruj syropem cukrowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż będą złote.

miłego!
P. S. jeśli przygotowujesz bułki na obiad, ugniataj ciasto rano, włóż je pod folię i wstaw do lodówki na dolnej półce. Wieczorem wyjmij ciasto na pół godziny lub godzinę przed pracą z nim, rozgrzeje się i będzie pasować, będzie z dobrze rozwiniętym glutenem. A potem pracuj z nim tak, jak powinieneś - ugniataj, zwiń itp.podczas przygotowywania obiadu, a bułki dojrzewają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy