proste pieczone placki ziemniaczane bez mąki i glutenu

Klasyczne, najsmaczniejsze, chrupiące, bez masła! Zaskakująco smaczne, delikatne, jasne i aromatyczne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku uzyskuje się zgodnie z tym przepisem. Podawaj je ze śmietaną na śniadanie lub kolację!
MądraloAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 65 % 15 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec placki ziemniaczane w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne produkty. Wybierz całe bulwy, mocne, bez wad. Im wyższa ich jakość, tym smaczniejsze będą placki ziemniaczane. Opłucz ziemniaki, osusz je i obierz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz zetrzyj surowe obrane ziemniaki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby placki ziemniaczane nie rozprzestrzeniły się na blasze do pieczenia, należy dokładnie wycisnąć cały sok, który dał starte ziemniaki. Robię to tylko rękami. Następnie przenieś wyciśnięte starte ziemniaki do odpowiedniej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj surowe jajka, sól i pieprz do smaku do startych ziemniaków. Dobrze wszystko wymieszaj. Powinieneś uzyskać umiarkowanie suchą i lepką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj przygotowaną blachę do pieczenia olejem roślinnym. Połóż placki ziemniaczane na blasze do pieczenia łyżką i lekko je dociśnij, aby były jak najcieńsze (wtedy okażą się soczyste i chrupiące). Wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

placki ziemniaczane gotowane w piekarniku różnią się od zwykłych tym, że nie muszą być smażone w dużej ilości oleju. Jeśli to był dla ciebie problem, ten przepis na pewno Ci odpowiada. Zawartość kalorii w pieczonych plackach ziemniaczanych jest znacznie niższa niż w smażonych. Ponadto do "mielonego" ziemniaka możesz dodać dowolne wypełniacze, takie jak mięso, kiełbasa, ser, grzyby.

możesz również dodać trochę cebuli do surowych ziemniaków, doda to soczystości potrawie. Lepiej będzie tylko przepuścić cebulę przez maszynkę do mięsa lub zmielić w blenderze.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy