pyszne bajgle twarogowe z miodem

miękkie bajgle, szybko upieczone! Pyszne bajgle z twarogiem przygotowywane są na bazie masła i śmietany. Dzięki tym składnikom uzyskuje się miękkie i kruche ciasto. Co więcej, gotowe ciasto nie musi być chłodzone, ale możesz natychmiast rozpocząć gotowanie bajgli. Do nadzienia używa się twarogu i cukru do smaku. Podczas pieczenia twaróg lekko się topi i daje bardzo smaczne nadzienie. Bajgle można podawać z gorącą herbatą, mlekiem lub jogurtem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 56 % 33 g
324 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z posiekanym masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko z cukrem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masę jajeczną do ciasta i mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej proszek do pieczenia i dodaj śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gęste ciasto. Oddzielnie w misce wymieszaj twaróg z miodem i dobrze ugniataj łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w trójkąty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na półfabrykatach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń półfabrykaty w bajgle i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bajgle piecze się w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Trochę ostudzić bajgle i podawać z herbatą. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy