prosty dwuwarstwowy biszkopt impregnowany

lekki i niezwykle przewiewny deser, jak lot baletnicy. Prosty dwuwarstwowy biszkopt z impregnacją, przygotowany według klasycznej receptury, okazuje się niezwykle przewiewny, lekki jak lot baletnicy. A krem doprawiony masłem dodaje delikatności temu niezwykłemu deserowi.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 71 % 35 g
234 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty biszkoptowe. Ponieważ robimy klasyczny biszkopt bez użycia proszku do pieczenia, jajka powinny być świeże w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wzrost pieczenia w większym stopniu zależy od jajek, ubijamy je szczególnie dokładnie, w czystej misce, aż do zwiększenia objętości i zagęszczenia masy. Następnie posyp mąkę porcjami, wymieszaj mikserem. Ciasto nie powinno być gęste ani rzadkie. Konsystencja przypomina niezanieczyszczony miód lub tłustą śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Forma, mam grubościenną aluminiową patelnię z wysokimi bokami, smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlej ciasto do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszamy ogień do 180 stopni i trzymamy w piekarniku pozostałe 30 minut. W moim piekarniku gazowym w tym trybie biszkopt rośnie i dobrze się piecze. Ale ponieważ każdy piekarnik jest inny, skup się na swoim.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy gotowy biszkopt, kładziemy na wilgotnym ręczniku na kilka minut (łatwiej będzie go wyciągnąć). Potrząśnij ręcznikiem papierowym, pozwól mu ostygnąć

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przeciąć schłodzony biszkopt. Otrzymujemy 2 ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Produkty do kremu i impregnacji

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zrobić krem, zmielić jajko, cukier i mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś mieszaninę do grubościennego rondla i polej mlekiem. Mieszaj, aż grudki się rozpuszczą. Postawić na małym ogniu i gotować ciągle mieszając, aż się zagotuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy krem do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli nie dodasz oleju do kremu, to podczas impregnacji ciasta krem ma właściwość "pękania" na produkcie, wynika to z faktu, że wilgoć jest wchłaniana do biszkoptu, a deser nabiera nieporządnego wyglądu. Dlatego lepiej dodać mały kawałek miękkiego (temperatura pokojowa) masło i ubić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby przygotować impregnację: zagotuj cukier z wodą, dodaj wódkę cytrynową do tej mieszanki. Impregnacja gotowa

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Impregnujemy dolne ciasto impregnacją

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj kremem, połóż drugie ciasto na wierzchu i posmaruj ciasto kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw ciasto do namoczenia w lodówce na 4-5 godzin.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp gotowe ciasto mieszanką proszku kako i mielonego cynamonu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokroić na porcje

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

istnieje wiele przepisów na ciasta biszkoptowe, nawet na stronie znajduje się" ciasto biszkoptowe z kremem", ale biszkopt przygotowany według klasycznej receptury bardzo różni się od domowego biszkoptu. Przekonałem się o tym osobiście i mogę mówić z mocną pewnością siebie.

główną trudnością w pieczeniu tego herbatnika jest piekarnik, ponieważ musisz wytrzymać reżim temperaturowy. Istnieje opcja przejścia do multicookera, w którym można obserwować reżim temperaturowy herbatnika, ale należy pamiętać, że samo ciasto jest tak delikatne, że podczas pieczenia nie należy grzmić w kuchni, tupać, upuszczać patelni... Może to zabrzmieć śmiesznie, ale to naprawdę wpływa i biszkopt może się osiedlić.

chcę jeszcze powiedzieć kilka słów o impregnacji, warto zaimpregnować biszkopt, nadaje deserowi specjalne nuty smakowe. Możesz użyć koniaku, rumu, a jeśli kategorycznie odrzucisz alkohol, to syropy owocowe.

syn, prawie sam, natychmiast "zmiótł" ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy