ciasto z galaretką z rozgniecionymi truskawkami zamiast dżemu
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zetrzyj jajka z cukrem.
Krok 3:
Następnie wlej kefir i stopione masło lub margarynę, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i sodę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Opłucz truskawki, obierz ogony. Zetrzyj widelcem lub zmiel blenderem.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem, wlej ciasto.
Krok 7:
Ułóż truskawki łyżeczką w kółko na cieście. Następnie przeciągnij kilka razy widelcem po cieście spiralnie. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Piec 1 godzinę - 1 godzinę i 20 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 8:
Ciasto truskawkowe jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g