łosoś z musztardą Dijon i żółtkiem w śmietanie

przyjemne pod każdym względem danie! Łosoś z musztardą Dijon i żółtkiem w śmietanie można przygotować zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, miłośnicy różnych diet nie zaniedbują tych potraw. Danie jest lekkie, choć dość kaloryczne, w skrajnych przypadkach możesz po prostu zmniejszyć porcję dla tych, którzy chcą schudnąć. Możesz upiec łososia w sosie śmietanowym zarówno pod pokrywką (lub dokręcić formę folią), jak i w otwartym piekarniku. Podczas korzystania z drugiej metody ryba piecze się szybciej, sos powinien zgęstnieć, ale nie stać się jajecznicą.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować łososia w sosie śmietanowym w piekarniku, weź następujący zestaw produktów: filet z łososia( jeśli masz steki, zdejmij skórę i usuń kości grzbietowe), jajko (jedno żółtko się skończy), pęczek zieleni (koperek i pietruszka), czarny pieprz w młynie, sól, śmietana do picia, cytryna (potrzebna będzie odrobina Skórki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z łososia umieścić w naczyniu do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dopraw filety grubą solą, pieprzem czarnym pieprzem lub mieszanką papryki z młynka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno w misce przygotuj sos lub polewę ze śmietany, żółtka z jaja kurzego, drobno posiekanego koperku i pietruszki, dodaj startą skórkę z cytryny do smaku i musztardę Dijon. Dobrze wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij rybę powstałym sosem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do pieczenia. Upiekłam pod pokrywką i weź pod uwagę czas potrzebny na podgrzanie samej formy - moja jest wykonana z grubego szkła, więc sama forma zajęła 5 minut, aby dobrze się rozgrzać. Piecz łososia w sosie śmietanowym przez 20-30 minut, biorąc pod uwagę wszystkie przedstawione czynniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj łososia w sosie śmietanowym lepiej od razu, ważne jest, aby nie prześwietlać ryby w piekarniku, aby nie straciła soczystości.

łosoś z musztardą Dijon i żółtkiem w śmietanie to lekkie, przyjemne danie, które należy przygotować dla rodziny i przyjaciół na uroczystą kolację lub uroczysty lunch. Możesz użyć tego przepisu na romantyczną kolację dla dwojga. Danie świeże, aromatyczne, łosoś delikatny, sos bardzo smaczny. Jeśli chcesz, możesz ugotować lekki dodatek-ugotuj go w kuchence mikrofalowej, na przykład kilka małych ziemniaków lub garść ryżu. Smażone i tłuste w tym przypadku będą nieodpowiednie. Dodatkowo podawaj dużo świeżych ziół, cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki lub kliny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy