kruche ciasto waniliowo-bezowe

najdelikatniejszy kruchy przysmak o smaku waniliowym! Radzę nie spieszyć się i pozwolić deserowi odpowiednio ostygnąć w lodówce przez 1-2 godziny, aby zachwycił Cię karmelowymi łzami na powierzchni bezy.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 58 % 30 g
273 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Przepis wykorzystuje formę o średnicy 20 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim pojemniku wbij 2 żółtka kurczaka i 1 białko, zachowując 1 białko na bezę, dodaj 50 g granulowanego cukru, 5 g soli i ubij trzepaczką lub mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej podgrzej masło, ale nie doprowadzaj do wrzenia!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej maślaną masę do jajka i natychmiast wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, przesianą mąkę pszenną i cukier waniliowy według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasne, gęste ciasto i umieścić na zimno na około 15 minut, przykryte folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innym głębokim pojemniku zmiel twaróg, śmietanę, 60 g cukru, cukier waniliowy (do smaku), 5 g soli, 1 jajko kurze na jednorodną masę. Możesz to zrobić widelcem lub blenderem zanurzeniowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z schłodzonego ciasta uformuj podstawę w formie, wchodząc na boki. Forma nie musi być smarowana-w cieście jest już olej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nadzienie twarogowe na środek formy i spłaszcz. Rozgrzej piekarnik do 200 C i upiecz w nim ciasto przez 30 minut, obserwując jego powierzchnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasta ubij białko kurczaka z cukrem mikserem lub w misce robota kuchennego. Wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj jego powierzchnię ubitym białkiem i lekko spłaszcz. Włóż z powrotem do piekarnika na 5-7 minut, aby beza się upiekła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto i ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W miarę ochładzania się na powierzchni smakołyków pojawią się karmelowe & quot; łzy & quot;! Po schłodzeniu pokrój ciasto na porcje i podawaj z herbatą lub kawą.

kruche ciasto bezowe - tak wspaniałe, że wydaje się kulinarnym cudem z powodu kropelek karmelu, które pojawiają się na powierzchni upieczonej bezy, gdy danie się ochładza. Oprócz kolorowego wyglądu przysmak jest również bardzo przydatny-chętnie jedzą go dzieci, których w życiu codziennym nie można zmusić do jedzenia twarogu. Ciasto jest przechowywane przez 2 dni na zimno po utworzeniu.
aby krucha baza deseru okazała się krucha - pamiętaj, aby dodać do niej proszek do pieczenia, w przeciwnym razie twaróg da ciastu nadmiar płynu i nie zostanie upieczony, pozostając surowy.
opcjonalnie do nadzienia można dodać tylko żółtko kurczaka, pozostawiając białko do stworzenia bezy. Twaróg może mieć dowolną zawartość tłuszczu, a także śmietanę.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy