skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Przepis wykorzystuje formę o średnicy 20 cm.
Krok 2:
W głębokim pojemniku wbij 2 żółtka kurczaka i 1 białko, zachowując 1 białko na bezę, dodaj 50 g granulowanego cukru, 5 g soli i ubij trzepaczką lub mikserem.
Krok 3:
W kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej podgrzej masło, ale nie doprowadzaj do wrzenia!
Krok 4:
Wlej maślaną masę do jajka i natychmiast wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, przesianą mąkę pszenną i cukier waniliowy według własnych upodobań.
Krok 5:
Zagnieść ciasne, gęste ciasto i umieścić na zimno na około 15 minut, przykryte folią spożywczą.
Krok 6:
W innym głębokim pojemniku zmiel twaróg, śmietanę, 60 g cukru, cukier waniliowy (do smaku), 5 g soli, 1 jajko kurze na jednorodną masę. Możesz to zrobić widelcem lub blenderem zanurzeniowym.
Krok 7:
Z schłodzonego ciasta uformuj podstawę w formie, wchodząc na boki. Forma nie musi być smarowana-w cieście jest już olej.
Krok 8:
Wlej nadzienie twarogowe na środek formy i spłaszcz. Rozgrzej piekarnik do 200 C i upiecz w nim ciasto przez 30 minut, obserwując jego powierzchnię.
Krok 9:
Podczas pieczenia ciasta ubij białko kurczaka z cukrem mikserem lub w misce robota kuchennego. Wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj jego powierzchnię ubitym białkiem i lekko spłaszcz. Włóż z powrotem do piekarnika na 5-7 minut, aby beza się upiekła.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto i ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki.
Krok 11:
W miarę ochładzania się na powierzchni smakołyków pojawią się karmelowe & quot; łzy & quot;! Po schłodzeniu pokrój ciasto na porcje i podawaj z herbatą lub kawą.
kruche ciasto bezowe - tak wspaniałe, że wydaje się kulinarnym cudem z powodu kropelek karmelu, które pojawiają się na powierzchni upieczonej bezy, gdy danie się ochładza. Oprócz kolorowego wyglądu przysmak jest również bardzo przydatny-chętnie jedzą go dzieci, których w życiu codziennym nie można zmusić do jedzenia twarogu. Ciasto jest przechowywane przez 2 dni na zimno po utworzeniu.
aby krucha baza deseru okazała się krucha - pamiętaj, aby dodać do niej proszek do pieczenia, w przeciwnym razie twaróg da ciastu nadmiar płynu i nie zostanie upieczony, pozostając surowy.
opcjonalnie do nadzienia można dodać tylko żółtko kurczaka, pozostawiając białko do stworzenia bezy. Twaróg może mieć dowolną zawartość tłuszczu, a także śmietanę.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g