skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wbij jajko do miski.
Krok 2:
Dodaj cukier waniliowy i biały.
Krok 3:
Wlej olej.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj łyżką, aż uzyska konsystencję gęstego miodu.
Krok 5:
Dodaj mąkę. Nie wszystkie na raz, ale gdzieś w połowie.
Krok 6:
Proszek do pieczenia.
Krok 7:
Najpierw zagnieść grube ciasto łyżką.
Krok 8:
Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto rękami.
Krok 9:
To ciasto, które powinieneś mieć.
Krok 10:
Z ciasta rozwałkuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 11:
Zwiń je z jednej strony w cukrze.
Krok 12:
Ułóż przyszłe ciasteczka na blasze do pieczenia. Udekoruj półokrągłymi cięciami lub innymi według uznania.
Krok 13:
Piec w temperaturze 180° C przez 10-15 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć.
Krok 14:
Tak wyglądają gotowe ciasteczka z tyłu.
Krok 15:
Smacznego!
nie dawno znalazłem ten przepis w Internecie i od razu stał się moim ulubionym. Delikatne, kruche, cukrowe ciasteczka zawsze oszczędzają, jeśli potrzebujesz czegoś szybko na herbatę. Możesz zabrać ze sobą do pracy, na spacer do parku z dzieckiem i wszędzie! Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciasteczek, w przeciwnym razie okaże się twarde. I nie żałuj proszku do pieczenia (ale nie zapomnij o poczuciu proporcji)! Jeśli proszek do pieczenia nie zostanie zgłoszony, ciasteczka stają się czerwone w ciągu kilku minut! A teraz trochę z historii:
jak wiemy, kruche ciasteczka są jednym z najstarszych rodzajów wypieków. Ten przysmak zaczął być przygotowywany w XVII wieku na Wschodzie, ale po stuleciach pojawił się w Europie i spodobał się większości populacji.
te wypieki stały się popularne nie tylko wśród ulicznych sprzedawców, ale także na stołach bogatych mieszczan, a nawet na wystawnych królewskich przyjęciach. Niewiele osób wie, że cesarzowa Katarzyna druga bardzo lubiła ten przysmak i każdego ranka zaczynała od małego koszyka słodkich kruchych ciastek z mocną kawą. Teraz każdy może sobie pozwolić na kruche ciasteczka. Można go kupić zarówno w sklepach ze słodyczami, jak i samodzielnie upiec.
kruche ciasteczka na oleju roślinnym z wanilią różnią się od innych rodzajów wypieków nie tylko delikatnym smakiem i przyjemną kruchością, ale także kuszącym złotym kolorem. Przepis na kruche ciasteczka składa się z dużej ilości jajek, cukru i tłuszczu. Otrzymał nazwę "piasek" ze względu na kruchość na małe ziarna. Francuska nazwa "sable" tłumaczy się jako kruche i dokładnie opisuje strukturę ciasteczek. Możesz delektować się mlekiem, herbatą lub kawą. Ta uczta nie może pomóc, ale zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g