bułeczki z cukrem

bardzo smaczne wypieki z kremowym nadzieniem waniliowym! Oryginalne i piękne bułeczki maślane z nadzieniem maślanym, pachnące i apetyczne. Idealny na herbatę. Okazuje się dużo, wystarczy dla wszystkich.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 72 % 41 g
279 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z galaretką z cukrem? Przygotuj przedmuchane ciasto i nadzienie. Natychmiast odmierzyłem odpowiednią ilość i przesiałem mąkę przez sitko. Dla wygody natychmiast wbiłem jajka do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc najpierw zaczynamy przygotowywać ciasto. W stu miligramach ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj 1 łyżeczkę. cukier, 1 łyżeczka. mąka i odstaw do pojawienia się piany. Wymieszaj żółtka z pozostałym mlekiem, wlej ciasto i dodaj przesianą mąkę. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj go w Kolobok, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas zaparzania ciasta zajmij się nadzieniem. Aby to zrobić, dodaj cukier i wanilię (lub cukier waniliowy) do stopionego masła w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie zmielić łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie jest gotowe. Do nalewania potrzebujemy mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kruszyć ciasto i rozwałkować na szeroką warstwę o grubości 7 mm, posmarować nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń i pokrój na kawałki o szerokości 5 centymetrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż półfabrykaty do naczynia do pieczenia w odległości jednego centymetra od siebie, odczekaj 5-10 minut, wzrosną jeszcze trochę, a następnie napełnij je połową wypełnienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach, wyjmij z piekarnika i ponownie napełnij polewą. Gotuj przez kolejne 20 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj się szybko! Wychodzą bardzo miękkie! Kto nie lubi dużo cukru, można go zmniejszyć do 50 gramów w cieście i nadzieniu. Smacznego!

o tym, jak upiec słodkie bułeczki ślimaka z cukrem, dowiedziałem się z mediów społecznościowych. Natychmiast postanowiłem podzielić się z Wami tym przepisem, który wydawał mi się bardzo udany. Jedną rzeczą jest przygotowanie zwykłych bułek, a zupełnie inną zrobić je w postaci loków i pysznego nadzienia, a także nadzienia. Zwykle robię je na weekendy lub w dni, kiedy czekam na gości. Smakuje lepiej na świeżo, chociaż następnego dnia po prostu nie można się od nich oderwać, ale rzadko pozostają, zwykle wszystko jest spożywane od razu! Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy