skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, połącz śmietanę z cukrem. Wymieszaj, aby rozpuścić cukier.
Krok 2:
Dodaj jedno jajko, sodę i wanilinę.
Krok 3:
Wmieszaj stopione masło i przesianą mąkę do ciasta. Zagnieść ciasto, aby nie przykleiło się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
Krok 4:
Do nadzienia weź orzechy włoskie i posiekaj je w wygodny dla siebie sposób. Możesz posiekać za pomocą rozdrabniacza lub możesz, tak jak mój, ostrym nożem.
Krok 5:
Dodaj trochę płynnego miodu do posiekanych orzechów.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj. Nie ma potrzeby dodawania dodatkowego miodu. Wystarczy, że wszystkie orzechy połączą się ze względu na lepkość miodu. W przeciwnym razie wypłynie podczas pieczenia.
Krok 7:
Z gotowego ciasta można uformować ciasteczka o różnych kształtach. Możesz zwinąć w warstwę, ułożyć nadzienie, zwinąć w rolkę i pokroić w ciasteczka. Możesz wyciąć koła lub kwadraty, umieszczając trochę nadzienia na środku, ściśnij krawędzie na górze. I możesz, jak u mnie, rozwałkować w kółko, pokroić na segmenty i położyć na każdym z nich trochę nadzienia.
Krok 8:
Następnie zwiń w bułki i ułóż na blasze do pieczenia. Umieść ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut.
Krok 9:
Gotowe ciasteczka ostudź i poczęstuj się. Miłego picia herbaty!
jeśli chcesz ugotować coś pysznego na herbatę, polecam ugotować pyszne bułki z ciasteczkami na śmietanie z miodem i orzechami.
ciasteczka są bardzo poszukiwane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
istnieje wiele przepisów na kruche ciasteczka. W naszej rodzinie poszukiwane są ciasteczka z różnymi nadzieniami. A jednym z najsmaczniejszych są ciasteczka z orzechami włoskimi. Połączenie orzechów i miodu jest bardzo udane. Wypieki z takim nadzieniem są pachnące o niesamowicie apetycznym zapachu. A ciasto, moim zdaniem, nadaje się do ciastek-delikatne, kruche i bardzo smaczne! Aby uzyskać pikantny smak, możesz dodać trochę cynamonu do ciasta.
ogólnie domowe ciasteczka można zrobić z dowolnego ciasta i w każdym razie będą bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g