bułki z ciasteczkami na śmietanie z miodem i orzechami

pyszny i sprawdzony przepis na pyszne wypieki! Nadzienie z orzechów włoskich z miodem jest jednym z moich ulubionych. Pamiętam też, jak w dzieciństwie mama przygotowała takie ciasteczka, a ja jej pomogłem. Dlatego chcę podzielić się z Tobą przepisem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 31 % 24 g
węglowodany 58 % 45 g
434 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, połącz śmietanę z cukrem. Wymieszaj, aby rozpuścić cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jedno jajko, sodę i wanilinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wmieszaj stopione masło i przesianą mąkę do ciasta. Zagnieść ciasto, aby nie przykleiło się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia weź orzechy włoskie i posiekaj je w wygodny dla siebie sposób. Możesz posiekać za pomocą rozdrabniacza lub możesz, tak jak mój, ostrym nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę płynnego miodu do posiekanych orzechów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Nie ma potrzeby dodawania dodatkowego miodu. Wystarczy, że wszystkie orzechy połączą się ze względu na lepkość miodu. W przeciwnym razie wypłynie podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowego ciasta można uformować ciasteczka o różnych kształtach. Możesz zwinąć w warstwę, ułożyć nadzienie, zwinąć w rolkę i pokroić w ciasteczka. Możesz wyciąć koła lub kwadraty, umieszczając trochę nadzienia na środku, ściśnij krawędzie na górze. I możesz, jak u mnie, rozwałkować w kółko, pokroić na segmenty i położyć na każdym z nich trochę nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zwiń w bułki i ułóż na blasze do pieczenia. Umieść ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasteczka ostudź i poczęstuj się. Miłego picia herbaty!

jeśli chcesz ugotować coś pysznego na herbatę, polecam ugotować pyszne bułki z ciasteczkami na śmietanie z miodem i orzechami.
ciasteczka są bardzo poszukiwane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
istnieje wiele przepisów na kruche ciasteczka. W naszej rodzinie poszukiwane są ciasteczka z różnymi nadzieniami. A jednym z najsmaczniejszych są ciasteczka z orzechami włoskimi. Połączenie orzechów i miodu jest bardzo udane. Wypieki z takim nadzieniem są pachnące o niesamowicie apetycznym zapachu. A ciasto, moim zdaniem, nadaje się do ciastek-delikatne, kruche i bardzo smaczne! Aby uzyskać pikantny smak, możesz dodać trochę cynamonu do ciasta.
ogólnie domowe ciasteczka można zrobić z dowolnego ciasta i w każdym razie będą bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy