skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
W nodze jagnięcej wykonujemy nacięcia i odpowiednio przyprawiamy czosnkiem i boczkiem. Sól i pieprz do smaku.
Krok 3:
Następnie obficie posmaruj musztardą.
Krok 4:
Połóż na blasze do pieczenia i przykryj folią. Folia służy do tego, aby jagnięcina nie wysychała, była soczysta i równomiernie upieczona.
Krok 5:
Piec w piekarniku w temperaturze 200* przez dwie godziny. Przed podaniem oczyszczamy z resztek musztardy i kroimy w plastry.
Krok 6:
Udko jagnięce pieczone w folii podawane na gorąco, możesz udekorować danie według własnych upodobań. Jagnięcina jest dość tłustym mięsem, więc idealnym dodatkiem do niej będą pieczone warzywa, gotowany ryż lub tłuczone ziemniaki. Również z tym daniem można podawać sałatki ze świeżych warzyw lub marynowane kawałki, a co najważniejsze więcej chleba lub chleba pita. Lepiej delektować się tym pysznym pod czerwonymi słodkimi lub półsłodkimi winami, a dla dzieci preferowane są świeże, tylko
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Noga Barania - 318 kcal/100g