udko jagnięce pieczone ze smalcem i przyprawami

najdelikatniejsze mięso na rodzinny i świąteczny obiad!!! Udko jagnięce pieczone w folii jest równie dobre na ciepło i na zimno. To mięso świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Możesz więc ugotować to danie zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Rumiana i pachnąca noga jagnięca będzie wspaniałym głównym gorącym daniem wieczoru.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 70 % 33 g
węglowodany 2 % 1 g
344 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W nodze jagnięcej wykonujemy nacięcia i odpowiednio przyprawiamy czosnkiem i boczkiem. Sól i pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie obficie posmaruj musztardą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż na blasze do pieczenia i przykryj folią. Folia służy do tego, aby jagnięcina nie wysychała, była soczysta i równomiernie upieczona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w piekarniku w temperaturze 200* przez dwie godziny. Przed podaniem oczyszczamy z resztek musztardy i kroimy w plastry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udko jagnięce pieczone w folii podawane na gorąco, możesz udekorować danie według własnych upodobań. Jagnięcina jest dość tłustym mięsem, więc idealnym dodatkiem do niej będą pieczone warzywa, gotowany ryż lub tłuczone ziemniaki. Również z tym daniem można podawać sałatki ze świeżych warzyw lub marynowane kawałki, a co najważniejsze więcej chleba lub chleba pita. Lepiej delektować się tym pysznym pod czerwonymi słodkimi lub półsłodkimi winami, a dla dzieci preferowane są świeże, tylko

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Noga Barania - 318   kcal/100g

Podobne przepisy