dietetyczny suflet z gotowanego fileta z kurczaka z jajkiem i masłem

przewiewny i rozpływający się w ustach, z gotowanego mięsa z kurczaka. Konsystencja sufletu z kurczaka z jajkiem i masłem jest miękka i jednorodna dzięki starannej obróbce mięsa. Dlatego spodoba się nie tylko dzieciom, ale także najbardziej DOROSŁYM członkom rodziny - dziadkom.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 16 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 12 % 3 g
139 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tej zapiekanki wybrałam pierś z kurczaka bez skóry. Ale możesz użyć udek z kurczaka. W każdym razie kurczaka należy najpierw ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli masz pierś na kości, oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na kawałki, aby bez problemu zmieściły się w maszynce do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż gotowane mięso przez maszynkę do mięsa za pomocą grilla z dużymi otworami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przenieś mięso mielone na tacę maszynki do mięsa, aby wstępnie podać żywność. Wygodniej będzie pracować, po prostu popychając mięso mielone tłuczkiem. A maszynka do mięsa nie będzie działać bezczynnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie przełóż mięso mielone przez maszynę do mięsa. Tym razem używając dyszy z najmniejszymi otworami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej suchą patelnię. I dodaj mąkę do smażenia. Smażyć przez kilka minut, aż powstanie charakterystyczny orzechowy zapach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko do rondla i ciągle mieszając doprowadzaj sos do słabego zagęszczenia. Będzie potrzebny, aby nadać farszowi bardziej płynną konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie udało mi się całkowicie rozbić grudek mąki, więc dodatkowo przetarłam sos przez sitko. Dodaj sos do mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj stopione, ale lekko schłodzone masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do mięsa mielonego. Sól i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W naczyniu z zimnymi białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na miękkie, stabilne szczyty. Najpierw przy niskiej prędkości miksera, a następnie stopniowo zwiększając prędkość wraz ze wzrostem masy białka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wymieszaj białka, pracując łopatką według wzoru: od krawędzi do środka i od dołu do góry. Dzięki temu mięso mielone zostanie dodatkowo wzbogacone powietrzem. Posmaruj dno naczynia do pieczenia masłem. Przenieś mięso mielone i wygładź powierzchnię. Piec suflet w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut.

rosół z gotowanego kurczaka może być dalej używany jako baza do lekkiej zupy warzywnej lub różnych sosów. W każdym razie nie wylewaj go. W końcu bulion z łatwością wytrzyma nawet zamrożenie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy