skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tej zapiekanki wybrałam pierś z kurczaka bez skóry. Ale możesz użyć udek z kurczaka. W każdym razie kurczaka należy najpierw ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli masz pierś na kości, oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na kawałki, aby bez problemu zmieściły się w maszynce do mięsa.
Krok 2:
Przełóż gotowane mięso przez maszynkę do mięsa za pomocą grilla z dużymi otworami.
Krok 3:
Następnie przenieś mięso mielone na tacę maszynki do mięsa, aby wstępnie podać żywność. Wygodniej będzie pracować, po prostu popychając mięso mielone tłuczkiem. A maszynka do mięsa nie będzie działać bezczynnie.
Krok 4:
Ponownie przełóż mięso mielone przez maszynę do mięsa. Tym razem używając dyszy z najmniejszymi otworami.
Krok 5:
Rozgrzej suchą patelnię. I dodaj mąkę do smażenia. Smażyć przez kilka minut, aż powstanie charakterystyczny orzechowy zapach.
Krok 6:
Wlej mleko do rondla i ciągle mieszając doprowadzaj sos do słabego zagęszczenia. Będzie potrzebny, aby nadać farszowi bardziej płynną konsystencję.
Krok 7:
Nie udało mi się całkowicie rozbić grudek mąki, więc dodatkowo przetarłam sos przez sitko. Dodaj sos do mięsa mielonego.
Krok 8:
Następnie dodaj stopione, ale lekko schłodzone masło.
Krok 9:
Umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do mięsa mielonego. Sól i wymieszaj.
Krok 10:
W naczyniu z zimnymi białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na miękkie, stabilne szczyty. Najpierw przy niskiej prędkości miksera, a następnie stopniowo zwiększając prędkość wraz ze wzrostem masy białka.
Krok 11:
Delikatnie wymieszaj białka, pracując łopatką według wzoru: od krawędzi do środka i od dołu do góry. Dzięki temu mięso mielone zostanie dodatkowo wzbogacone powietrzem. Posmaruj dno naczynia do pieczenia masłem. Przenieś mięso mielone i wygładź powierzchnię. Piec suflet w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut.
rosół z gotowanego kurczaka może być dalej używany jako baza do lekkiej zupy warzywnej lub różnych sosów. W każdym razie nie wylewaj go. W końcu bulion z łatwością wytrzyma nawet zamrożenie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g