bułeczki drożdżowe bez jajek z nadzieniem gotowanym

bujne i aromatyczne bułeczki na rodzinne przyjęcie herbaciane. Z gotowanym skondensowanym mlekiem wypieki są bardzo smaczne. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 67 % 43 g
321 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz zrobić ciasto. W ciepłym mleku rozpuść drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej ciepłe stopione masło do ciasta. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i zamieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jajko kurze, mieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp przesianą mąkę, mieszaj, aż powstanie gęsta grudka. W ciepłym miejscu pozostaw ciasto na 1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli drożdże są dobre, ciasto wypełni całą miskę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj rąk, aby zagnieść ciasto z dodatkiem mąki, aby się nie przykleiło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 7 mm. Wytnij koła dużą szklanką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozciągnij każde koło rękami i umieść 0,5-1 łyżeczkę na środku. gotowane mleko skondensowane. Połącz krawędzie i dobrze ściśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj pergamin olejem słonecznikowym i ułóż bułki szwem w dół. Pozostaw na 20 minut w cieple, a następnie posmaruj powierzchnię bułek olejem lub żółtkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pieczą się przez około 25-30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij gorące bułeczki z blachy do pieczenia, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy