skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Najpierw musisz zrobić ciasto. W ciepłym mleku rozpuść drożdże.
Krok 3:
Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 4:
Następnie wlej ciepłe stopione masło do ciasta. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj cukier i zamieszaj.
Krok 6:
Rozbij jajko kurze, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Wsyp przesianą mąkę, mieszaj, aż powstanie gęsta grudka. W ciepłym miejscu pozostaw ciasto na 1,5 godziny.
Krok 8:
Jeśli drożdże są dobre, ciasto wypełni całą miskę.
Krok 9:
Użyj rąk, aby zagnieść ciasto z dodatkiem mąki, aby się nie przykleiło.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 7 mm. Wytnij koła dużą szklanką.
Krok 11:
Rozciągnij każde koło rękami i umieść 0,5-1 łyżeczkę na środku. gotowane mleko skondensowane. Połącz krawędzie i dobrze ściśnij.
Krok 12:
Nasmaruj pergamin olejem słonecznikowym i ułóż bułki szwem w dół. Pozostaw na 20 minut w cieple, a następnie posmaruj powierzchnię bułek olejem lub żółtkiem.
Krok 13:
Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pieczą się przez około 25-30 minut.
Krok 14:
Zdejmij gorące bułeczki z blachy do pieczenia, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g