maślane bułeczki z twarogiem z rodzynkami

Szybkie wypieki na deser z najtańszych produktów! Bardzo prosty przepis na przygotowanie słodkich wypieków z maślanego ciasta drożdżowego z nadzieniem twarogowym i rodzynkami, które mile zaskoczą wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 66 % 35 g
244 kcal
IG: 3 / 9 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i łatwo przygotować bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem twarogowym i rodzynkami, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkiego twarogu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź drobne sito i przesiaj do głębokiej miski czterysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie wlej do miski dwie łyżeczki suchych szybko działających drożdży, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie wlej do niego pięćdziesiąt gramów cukru, jedną czwartą łyżeczki soli, rozłóż czterdzieści gramów masła i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę w porcjach do miski z płynną bazą, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami przez około dziesięć do piętnastu minut, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz ugniatane ciasto w bryłę i posmaruj jedną łyżką oleju roślinnego, a następnie włóż do miski, przykryj ręcznikiem i umieść na godzinę w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować nadzienie, oddziel białko jednego jaja kurzego od żółtka i odłóż żółtko, aby dodatkowo posmarować bułki, a następnie wlej pięćdziesiąt gramów cukru do miski z białkiem jaja, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do wspólnej miski około trzystu gramów świeżego twarogu i przebij twaróg blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż pięćdziesiąt gramów wcześniej umytych rodzynek do miski z przygotowaną masą twarogową i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu wlej trochę mąki pszennej Premium na stół i rozłóż ciasto, które następnie ugniataj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na porcje, które następnie zwiń w bułki i rozłóż na stole pod ręcznikiem na pięć minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugniataj na przemian każdą bułkę do ciasta o wymaganym rozmiarze, a następnie rozłóż jedną łyżkę twarogu z rodzynkami bliżej krawędzi ciasta, a następnie wykonaj kilka cięć nożem z drugiej krawędzi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż ciasta z nadzieniem i uformuj je w rolkę, którą następnie połóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj bułeczki ubitym z odrobiną mleka żółtkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni i piecz bułki przez około dwadzieścia minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z gotowanymi bułkami z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez chwilę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość szybki i prosty przepis na zrobienie idealnych bułeczek z maślanego ciasta drożdżowego z twarogiem z rodzynkami! Pamiętaj, aby przygotować słodkie, przewiewne wypieki z wysokiej jakości ciasta drożdżowego z twarogiem i rodzynkami zgodnie z naszym przepisem i będziesz mile zaskoczony wspaniałym smakiem! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy