bułki z ciasta na mące żytniej z cebulą

lekkie, przewiewne, bardzo aromatyczne i pyszne! Bułeczki z ciasta na mące żytniej z cebulą kolejny mój eksperyment - w szafce była mąka żytnia i trzeba było znaleźć jej zastosowanie! Ale sama mąka żytnia jest ciężka (pamiętaj o czarnym chlebie), jakie są tam bułeczki... Ciasto z mąki żytniej uzyskuje się najlepiej z dodatkiem zwykłej mąki pszennej (w tym przepisie 1:1). Muszę powiedzieć, że byli bardzo, bardzo zadowoleni i na pewno będę gotować z więcej i więcej!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 67 % 34 g
257 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki, całą mąkę należy przesiać, aby nasycić ją tlenem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj suche drożdże, cukier i 2 stół. l. mąki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj w małych porcjach (aby nie było grudek) pół szklanki wody i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego na złoty kolor

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąkę pszenną wymieszaj z solą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałą wodę do ciasta, dodaj olej roślinny, smażoną cebulę i oba rodzaje mąki, zagniataj ciasto, dobrze zagniataj. To ciasto jest dość lepkie, więc jeśli masz mieszalnik do ciasta lub maszynę do chleba, skorzystaj z ich usług-znacznie uprości to proces ugniatania

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie ciasto urosło bardzo dobrze-nawet się po nim nie spodziewałam! Ugniatamy i formujemy bułki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z podanych składników dostałem 13 bułek. Rozłóż je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oddziel żółtko od białka i posmaruj nim bułki, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złotego koloru

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp sezamem na wierzchu

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wkładamy bułki do piekarnika w minimalnej temperaturze, jeśli piekarnik jest gazowy, tak jak mój-zostawiamy uchylone drzwi, ponieważ nadal nie pozwala osiągnąć temperatury 50-60 stopni, jak w elektrycznym. Pozostaw bułki do wyrośnięcia na 15-20 minut

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie zamknij piecz je w 180 stopniach przez 25-30 minut

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmujemy nasze pachnące złote bułeczki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smak bułek jest po prostu niesamowity - najprawdopodobniej twoje gospodarstwo domowe już się podciągnęło)

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A to zdjęcie w przekroju-widać, jakie są przewiewne i porowate! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy