skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciasta. Mąkę należy przesiać.
Krok 2:
Dodaj drożdże, sól z ziołami i cukier do mąki. Mieszać.
Krok 3:
Delikatnie wlej ciepłą wodę. Trochę wymieszaj.
Krok 4:
Teraz wlej oliwę z oliwek i zagniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto pozostaje w tyle za ścianami naczyń.
Krok 5:
Tak wygląda ciasto. Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.
Krok 6:
Zagniatamy ciasto, zostawiamy pod ręcznikiem na kolejne 20 minut, po czym ciasto będzie gotowe do pracy.
Krok 7:
Przygotuj wszystkie składniki do nadzienia. Wybierz sos pomidorowy według własnego gustu. Pieczarki, pomidory, papryka (moja jest czerwona ,ale możesz wziąć inny kolor, a wtedy pizza będzie bardziej elegancka), koperek i pietruszka, cebula (będzie piękniejsza, jeśli weźmiesz fioletową cebulę, ale nie znalazłem jej teraz w sprzedaży), obierz czosnek, umyj.
Krok 8:
Pokrój trochę cebuli (jeśli masz fioletową cebulę, weź ją) cienko w ćwiartki. Pozostałą lekką cebulę kroimy w drobną kostkę (po usmażeniu trafi do mięsa mielonego), czosnek w cienkie plasterki.
Krok 9:
Podsmaż mięso mielone z cebulą i czosnkiem na części oliwy z oliwek, dodając przyprawy do mięsa i trochę soli.
Krok 10:
Podczas smażenia mięsa mielonego pokrój grzyby na talerze, paprykę i pomidor w cienkie plasterki.
Krok 11:
Dodaj sos pomidorowy do mielonego mięsa. Wymieszaj, daj trochę potu. Następnie przenosimy powstały sos mięsny-główny składnik pizzy-do innego pojemnika do ostygnięcia.
Krok 12:
Dodaj pozostałą oliwę z oliwek do tej samej patelni, rozłóż pokrojone grzyby, pieprz i lekko sól.
Krok 13:
Ciasto jest podzielone na 2 lub 3 części (jeśli twoje formy mają małą średnicę). Z tej ilości produktów dostałem 2 pizze: odpowiednio o średnicy 20 cm i 24 cm. Rozciągnij ciasto rękami na dnie formy. Robimy to ostrożnie, posypując mąką i ściskając dłońmi, ponieważ nasze ciasto jest dość cienkie. Rozłóż schłodzony sos mięsny na warstwie ciasta.
Krok 14:
Ułóż plastry pomidora na sosie mięsnym.
Krok 15:
Paprykę pokrojoną w krążki kładziemy na pomidorach.
Krok 16:
Na pieprz wlej połowę startego sera. Następnie dla smaku i soczystości układamy warstwę cienko pokrojonej cebuli.
Krok 17:
W następnej warstwie układamy smażone pieczarki. Posyp pizzę pozostałą połową sera i wyślij ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15-25 minut (czas zależy od funkcji piekarnika), aż będzie całkowicie ugotowany. Lepiej jest umieścić formę na dolnym poziomie piekarnika: główne nadzienie jest już ugotowane, wystarczy upiec ciasto na złoty kolor wzdłuż krawędzi ciasta, stopić ser i trochę usmażyć warzywa.
Krok 18:
Tak wygląda gotowa Pizza. Podajemy go na gorąco, posypując drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g