Pizza z mozzarellą grzybami i mielonym mięsem na cieście drożdżowym

niezwykła i bardzo smaczna pizza z soczystym nadzieniem z mielonego mięsa. Ciasto w tym przepisie jest cudowne, elastyczne, dobrze się rozciąga. Nie jest to trudne. Nadzienie jest również dobre-soczyste, smaczne, pachnące. Gotowa Pizza wygląda jasno, apetycznie. Jest bardzo sycąca i smaczna.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 50 % 17 g
174 kcal
IG: 18 / 12 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciasta. Mąkę należy przesiać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże, sól z ziołami i cukier do mąki. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie wlej ciepłą wodę. Trochę wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz wlej oliwę z oliwek i zagniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto pozostaje w tyle za ścianami naczyń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wygląda ciasto. Przykryj pojemnik ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniatamy ciasto, zostawiamy pod ręcznikiem na kolejne 20 minut, po czym ciasto będzie gotowe do pracy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wszystkie składniki do nadzienia. Wybierz sos pomidorowy według własnego gustu. Pieczarki, pomidory, papryka (moja jest czerwona ,ale możesz wziąć inny kolor, a wtedy pizza będzie bardziej elegancka), koperek i pietruszka, cebula (będzie piękniejsza, jeśli weźmiesz fioletową cebulę, ale nie znalazłem jej teraz w sprzedaży), obierz czosnek, umyj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój trochę cebuli (jeśli masz fioletową cebulę, weź ją) cienko w ćwiartki. Pozostałą lekką cebulę kroimy w drobną kostkę (po usmażeniu trafi do mięsa mielonego), czosnek w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podsmaż mięso mielone z cebulą i czosnkiem na części oliwy z oliwek, dodając przyprawy do mięsa i trochę soli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas smażenia mięsa mielonego pokrój grzyby na talerze, paprykę i pomidor w cienkie plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sos pomidorowy do mielonego mięsa. Wymieszaj, daj trochę potu. Następnie przenosimy powstały sos mięsny-główny składnik pizzy-do innego pojemnika do ostygnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pozostałą oliwę z oliwek do tej samej patelni, rozłóż pokrojone grzyby, pieprz i lekko sól.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto jest podzielone na 2 lub 3 części (jeśli twoje formy mają małą średnicę). Z tej ilości produktów dostałem 2 pizze: odpowiednio o średnicy 20 cm i 24 cm. Rozciągnij ciasto rękami na dnie formy. Robimy to ostrożnie, posypując mąką i ściskając dłońmi, ponieważ nasze ciasto jest dość cienkie. Rozłóż schłodzony sos mięsny na warstwie ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż plastry pomidora na sosie mięsnym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Paprykę pokrojoną w krążki kładziemy na pomidorach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na pieprz wlej połowę startego sera. Następnie dla smaku i soczystości układamy warstwę cienko pokrojonej cebuli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W następnej warstwie układamy smażone pieczarki. Posyp pizzę pozostałą połową sera i wyślij ją do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15-25 minut (czas zależy od funkcji piekarnika), aż będzie całkowicie ugotowany. Lepiej jest umieścić formę na dolnym poziomie piekarnika: główne nadzienie jest już ugotowane, wystarczy upiec ciasto na złoty kolor wzdłuż krawędzi ciasta, stopić ser i trochę usmażyć warzywa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tak wygląda gotowa Pizza. Podajemy go na gorąco, posypując drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy